La nord de tara noastra se desfasoara, de cateva saptamani, un adevarat razboi diplomatic intre Rusia si Polonia.

De fapt, schimbul dur de replici din ultimele zile, care a culminat cu aprecierea ca relatiile bilaterale ruso-poloneze "merg din ce in ce mai rau", ascunde atat o realitate istorica, cat si una cat se poate de actuala, care tine de geopolitica regiunii.

De sute de ani, relatiile dintre polonezi si rusi nu sunt dintre cele mai fericite, in special si pentru ca acestia din urma au incercat in permanenta, si pentru anumite perioade de timp au si reusit, sa transforme Polonia intr-o anexa a tarii lor. Desi Razboiul Rece a luat sfarsit, si o data cu el si influenta sovietica asupra Poloniei, rivalitatile trecutului comunist s-au perpetuat. Polonia a intrat la 1 mai 2004 in Uniunea Europeana. Doar Ucraina, Belarus si enclava rusa Kaliningrad o despart de fostul cotropitor, Rusia. Este natural ca politica externa a Poloniei sa se axeze pe intarirea influentei in Belarus si Ucraina, tari de care depinde nu doar din punct de vedere strategic, ci mai ales energetic. De aici vin principalele conducte petroliere si de gaze naturale, care pun zilnic in miscare Polonia. Insa nici Rusia nu vrea sa isi piarda influenta in cele doua foste republici ale sale si in prezent buni parteneri de afaceri.

PAIE PE FOC

De curand, Razboiul Rece pentru influenta in regiune intre Rusia si Polonia a explodat intr-un razboi fierbinte. Totul a inceput dupa ce cativa copii ai diplomatilor rusi la Varsovia au fost batuti si jefuiti de telefoanele mobile intr-un parc din centrul capitalei poloneze. Politia din Varsovia a apreciat ca evenimentul reprezinta o "agresiune marsava" si a retinut noua persoane. Moscova a cerut imediat Poloniei sa prezinte scuze oficiale, motivand ca unii dintre agresori au strigat lozinci impotriva Rusiei, iar presedintele rus, Vladimir Putin, a calificat incidentul drept "act neprietenesc" si "delict". Ministerul polonez de Externe a declarat ca "deplange" aceasta situatie, insa a refuzat sa prezinte scuze oficiale.

La o saptamana dupa acest incident, a venit randul Varsoviei sa ceara scuze pentru ca un colaborator al Ambasadei poloneze la Moscova a fost stalcit in bataie pe strada, foarte aproape de sediul reprezentantei diplomatice. Dupa trei zile, miercuri, un diplomat polonez a suferit acelasi "tratament". Ambasadorul polonez la Moscova, Stefan Meller, a trimis ieri-dimineata o nota de "ferm protest" Ministerului rus al Afacerilor Externe, cerand prinderea si pedepsirea exemplara a vinovatilor. Rusii au promis la randul lor sa imbunatateasca securitatea in jurul Ambasadei Poloniei si si-au exprimat "regretul" pentru incidente. La Varsovia, seful diplomatiei poloneze, Adam Rotfeld, a declarat ca "relatiile polono-ruse merg din rau in mai rau".

SPONSORII REVOLUTIEI

Cea mai mare temere a Rusiei este ca Polonia incearca sa provoace o "revolutie colorata" in Belarus, pentru a-l indeparta de la putere pe dictatorul de tip sovietic Aleksandr Lukasenko. O astfel de perspectiva este insuportabila la Moscova, care nu colaboreaza prea bine cu imprevizibilul si incapatanatul Lukasenko, dar prefera un Belarus supus. Insa nici polonezii nu se lasa. Saptamana trecuta, premierul Marek Belka a deblocat 237.500 de euro pentru crearea unui radio independent care sa emita in limba belarusa de pe teritoriul polonez si sa "ocoleasca" cenzura lui Lukasenko.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.