Mai multi deputati rusi din regiunea Primorie au intocmit un proiect pentru modificarea Constitutiei tarii, astfel incat presedintele Vladimir Putin sa poata candida pentru un al treilea mandat, relateaza agentia de stiri Mosnews. Adam Imadaiev, unul dintre deputati, a declarat ca actuala lege fundamentala contine contradictii in acest sens si trebuie amendata. Imadaiev a precizat ca, in conformitate cu Articolul 32 al Constitutiei, "cetatenii Federatiei Ruse pot fi alesi si au dreptul sa aleaga in organele puterii de stat, daca acestia se bucura de toate drepturile cetatenesti si nu sunt condamnati in urma unei decizii judecatoresti".

Acest articol se refera si la functia de presedinte al tarii. Pe de alta parte, in Articolul 81, Punctul 3 al Constitutiei Federatiei Ruse se stipuleaza ca "aceeasi persoana nu poate ocupa functia de sef de stat in Rusia decat in doua mandate". Cu alte cuvinte, un articol nu impune limite, in timp ce altul o face, considera deputatul din Primorie.

Propunerea parlamentarilor a fost aprobata ieri de Comisia Legislativa din Adunarea Nationala a regiunii Primorie si va fi dezbatuta la inceputul lunii septembrie. Daca va fi aprobat, documentul va fi inaintat Dumei de Stat.

Al doilea mandat al presedintelui Putin expira in martie 2008. Actuala lege ruseasca ii interzice sa mai candideze pentru un nou mandat. Pana acum, Vladimir Putin a afirmat ca nu intentioneaza sa ramana presedinte al tarii mai mult timp, argumentand ca aceasta miscare este interzisa explicit prin Constitutie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.