Presedintele Vladimir Voronin se declara dezamagit de rolul jucat de Rusia in conflictul transnistrean, dar si de planul presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko privind rezolvarea acestui conflict, intr-un interviu acordat cotidianului german "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Orice expert independent poate confirma ca separatistii transnistreni traiesc din contrabanda de toate felurile, din vanzari de arme si din spalarea banilor. "in planul Iuscenko se prevede organizarea de posturi mixte de graniceri, dar numai cu activitate periodica. Pentru contrabanda ai nevoie de numai cinci minute, nu de 24 de ore, asa ca un control periodic nu va avea nici un efect", este de parere presedintele Voronin.

Liderul politic de la Chisinau se declara si mai dezamagit de rolul jucat de Rusia. "in patru ani de guvernare nu am obtinut nimic. Nici astazi nu cunoastem clar interesele strategice ale Rusiei in Moldova, cu toate ca Rusia s-a angajat sa respecte integritatea noastra teritoriala", declara Vladimir Voronin.

Refuzul Rusiei de a-si retrage trupele si armamentul din Transnistria este sursa tuturor divergentelor intre Chisinau si Moscova, mai subliniaza Voronin, care acuza Rusia ca sprijina regimul separatist de la Tiraspol. "Nu vreau sa spun ca tot guvernul rus face acest lucru, dar exista grupuri care apara interesele Transnistriei, incepand din Duma de Stat" (Camera inferioara a parlamentului rus) - afirma presedintele Republicii Moldova.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.