Rudele actualului secretar general al Natiunilor Unite si ale predecesorului sau, implicate in scandal

Cipriotul Benon Sevan, 67 de ani, fost director al Programului ONU "Petrol contra hrana" destinat Irakului in perioada cand se afla sub incidenta embargoului international, si rusul Aleksander Iakovlev, care raspundea de achizitiile publice la ONU, au fost acuzati oficial ca au primit mita in schimbul atribuirii unor contracte petroliere. Comisia de ancheta, con dusa de fostul presedinte al Rezervelor Federale Americane, Paul Volcker, a recomandat secretarului general al ONU sa ridice imunitatea lui Sevan si a lui Iakovlev.

Scandalul nu se va opri la cei doi, intrucat noul raport preliminar al lui Volcker acuza si doua rude ale fostului secretar general al ONU dintre 1992-1996, egipteanul Butros Butros Ghali. Mai exact, pe langa Sevan, care a primit 147.000 dolari in schimbul alocarii de contracte companiei African Middle East Petroleum (Amep), de facilitati ar fi beneficiat si Fred Nadler, un frate al Leiei Butros Ghali, sotia fostului secretar general, iar conducatorul amintitei firme petroliere este Fakhry Abd el-Nur, un var al lui Butros.

Fakhry, proprietarul Amep, a varsat 580.000 dolari in contul bancii lui Fred Nadler, iar acesta a transferat 147.184 dolari in conturile lui Sevan si ale sotiei sale, la New York Bank. Intre 1998 si 2001, Amep a vandut circa 7,3 milioane de barili de petrol irakian. In afacere este citat frecvent si numele lui Kajo Annan, fiul actualului secretar general al ONU, ghanezul Kofi Annan, care, intre 1995 si 2004, a fost consultant al companiei Cotecna. Aceasta a invins prestigioasa companie britanica Lloyd's in competitia pentru un contract de supervizare a unui contract de importuri irakiene. In ce-l priveste, rusul Iakovlev a bagat in buzunar 950.000 dolari, drept pentru care imunitatea i-a fost ridicata, el fiind arestat.

Rusul, pasibil de 20 de ani inchisoare, fiind acuzat de frauda si spalare de bani, a fost eliberat in schimbul cautiunii de 400.000 dolari. Raportul Volcker sustine ca el s-a aflat in relatii de "colaborare" cu firma elvetiana Societe Generale de Surveillance (SGSSA), care candida la un contract. De fapt, el a luat mita de la alte societati sub contract cu ONU, care au castigat 79 milioane de dolari, suma fiindu-i varsata intr-un cont bancar off-shore in Antigua, in Insulele Antile.

In fine, Volcker a declarat ca in ce il priveste pe Kofi Annan se va redacta un raport complementar. Intre 1996 si 2003, Benon Sevan a condus programul "Petrol contra hrana" in valoare de 64 miliarde de dolari, asa incat spaga in discutie - de nici un milion de dolari - pare un mizilic. In fine, raportul Volcker este primul care acuza inalti functionari ONU de coruptie in cadrul programului "Petrol contra hrana".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.