Dupa alerta provocata de gripa aviara, o noua zoonoza ataca Asia. Boala provine de la porcine si are o rata de mortalitate ridicata: 20% dintre persoanele afectate.

O noua zoonoza (boala infectioasa care apare la animale, dar care poate fi transmisa omului) a aparut in China. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a cerut Chinei sa efectueze teste pentru a clarifica motivele pentru care un numar foarte mare de persoane au fost afectate de un streptococ ce provine de la porcine. Rata mortalitatii in rindul celor afectati este foarte mare, arata agentia Rednova. China a raportat faptul ca boala, provocata de Streptococcus suis, a afectat 206 persoane in provincia Sichuan, intr-o luna. Dintre acestea, 39 de bolnavi au decedat, adica o rata de aproape 20%. Specialistii in boli infectioase se intreaba daca streptococul nu a suferit mutatii ce il fac mai virulent. Boala este contractata in urma consumarii carnii animalelor bolnave.

Pacientii prezinta temperatura ridicata, ameteli, stare de voma si meningita (inflamarea invelisului cerebral), dar si singerare si sindrom de soc toxic. Chinezii spun ca boala se afla sub control, dar purtatorul de cuvint al OMS, Dick Thomson, a declarat ca nu exista suficiente informatii in acest sens. China a fost acuzata in 2002 si 2003 ca a ascuns informatii referitoare la izbucnirea epidemiei de SARS (Sindrom Acut Respirator). "China Daily" a anuntat ieri ca patru persoane din conducerea regiunii Sichuan au fost concediate, deoarece au prezentat rapoarte false asupra situatiei porcinelor sacrificate. Rapoartele sustineau ca animalele au fost incinerate sau ingropate, dar se crede ca ele au fost vindute ilegal taranilor, in ciuda faptului ca erau infectate.

Duminica seara se aflau in spital 101 persoane, dintre care 10 in stare grava. Raportul de Securitate pentru Asia-Pacific, facut public de Centrul Est-Vest din Hawaii, arata ca in anul 2005 cea mai mare amenintare la adresa securitatii Asiei o reprezinta bolile.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.