Junichiro Koizumi, premierul conservator japonez, a decis sa dizolve camera inferioara a Dietei (Parlamentul) - Camera Reprezentantilor - singura solutie pentru viata politica nipona fiind acum alegerile anticipate. Premierul a facut-o deoarece nu a reusit sa treaca prin Legislativ o lege de privatizare a serviciilor postale. Discursul prin care se anunta dizolvarea camerei inferioare a fost tinut de Yohei Kono, presedintele Camerei. Alegerile anticipate vor avea loc la 11 septembrie, informeaza Reuters.

Proiectul de reforma al serviciilor postale era considerat prioritar de catre guvernul Koizumi, insa el a fost receptat ca fiind prea ambitios de catre camera superioara a Parlamentului, care a respins-o cu 125 de voturi impotriva fata de 108 pentru, in conditiile in care Koizumi se confrunta cu o rebeliune in cadrul propriului partid. Rezultatul votului a fost intampinat cu aclamatii de senatori, multi ridicandu-se in picioare si facand gesturi de manifestare a bucuriei.

Liderul conservator anuntase insa ca in cazul unui esec se va vedea nevoit sa dizolve Parlamentul si sa convoace alegeri anticipate cu doi ani. Koizumi s-a trezit in razboi nu doar cu opozitia dar si cu numerosi membri ai propriului partid. "Vom selectiona candidati pentru toate circumscriptiile, dar nu ne vom prezenta la alegeri cu deputatii care s-au opus reformei", a subliniat el. Proiectul lui Koizumi prevedea scindarea serviciilor postale in patru entitati, care urmau sa fie privatizate treptat in perioada 2007-2017.

Acest lucru a declansat o revolta fara precedent in interiorul PLD, 31 de deputati exprimandu-si deschis opozitia fata de Koizumi si fata de conducerea partidului cu ocazia adoptarii - la limita - a proiectului de lege in Camera Reprezentantilor, la 5 iulie. In total, 22 de senatori ai PLD au respins, luni, textul, aliindu-se cu Opozitia. Decizia de convocare a alegerilor anticipate a avut efecte imediate si asupra bursei din Tokyo, indicele bursier Nikkei scazand cu 1,15 puncte imediat dupa respingerea de catre Senat a proiectului de privatizare. Ulterior, bursa si-a revenit.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.