13 oameni, majoritatea turisti, au murit; alti 23 au scapat ca prin minune

Un avion charter tunisian, de pe ruta Bari-Djerba (Tunisia), cu 39 de persoane la bord s-a prabusit sambata in largul Siciliei, accidentul soldandu-se cu 13 morti - printre care si doi copii -, 3 disparuti si 23 de supravietuitori. "Avionul de vacanta", un ATR-72 al companiei Tunisair, transporta turisti spre plajele din nordul Africii, toti cei 34 de pasageri fiind italieni.
"Motoarele si-au pierdut din putere si am fost nevoiti sa amerizam", a explicat Chafik Garbi, comandantul echipajului tunisian, format din patru persoane, dintre care stewardul a fost gasit mort in scaunul sau, iar mecanicul de bord e dat disparut.

Autoritatile italiene au exclus ipoteza unui atentat si inclina spre cea legata de o defectiune tehnica, fiindca pilotul a semnalat probleme si a cerut autorizarea pentru o aterizare de urgenta, insa nu a mai reusit sa ajunga in Sicilia, amerizand fortat la circa 30 km de Palermo. Cercetarile pentru gasirea celor doi disparuti continuau si ieri, dupa ce vasele garzii de coasta au patrulat toata noaptea in zona accidentului.

"Am supravietuit printr-un miracol"

"Unul dintre motoare s-a oprit si elicea s-a blocat. Stewardesa ne-a spus sa ne pastram calmul, pentru ca vom ateriza la Palermo. Apoi s-a oprit si cealalta elice si am inceput sa coboram in picaj", a povestit Luciano Lucarelli, unul dintre supravietuitorii accidentului de sambata. Potrivit martorilor, o femeie era in stare de soc si repeta

Intr-una plangand ca si-a vazut sotul murind. "Era ca intr-un film. Am luat-o de mana pe iubita mea dupa impactul violent cu apa si apoi am reusit sa iesim printr-o bresa creata de soc in carlinga", a povestit Gianluca La Forgia, 25 de ani. Cuplul, ca de altfel multi italieni, a ales sa-si petreaca vacanta la Djerba pentru ca "aici era mai economic".

"Am supravietuit printr-un miracol. A fost teribil", povesteste Rovenna di Cesare, 36 de ani, care spune ca a plutit cam o jumatate de ora agatata de o valiza pana sa fie salvata. Ea mergea in Tunisia impreuna cu prietenul si mama ei. Prietenul a supravietuit, insa despre mama nu se stie nimic.

Sapte ATR-uri la Tarom

Aparatul ATR-72 este un avion de transport regional bimotor, care poate transporta pana la 72 de pasageri. Avionul are elice cu sase pale, atinge o viteza de croaziera de 511 km/h si are o autonomie de 1.648 km. Firma producatoare ATR, lider mondial pe piata aeronavelor cu elice de pana la 70 de locuri, e un parteneriat intre grupul european EADS si Alenia, filiala a grupului italian Finmeccanica. Tarom detine in flota sa sapte avioane de tip ATR, insa acestea sunt bimotoare ATR-42. Chiar daca nu au fost implicate in accidente grave, ATR-urile Tarom au inregistrat incidente legate de defectiuni la trenul de aterizare. De doua ori asemenea defectiuni le-au obligat sa revina pe aeroport imediat dupa decolare: prima oara in ianuarie 2002, pe Otopeni, iar a doua oara in luna februarie a acestui an, la Budapesta.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.