Bulgaria nu a reusit sa iasa nici weekend-ul trecut din criza politica survenita dupa alegerile din iunie, iar analistii se tem ca va fi nevoie de un nou scrutin pentru ca tara sa aiba parte de un guvern stabil. Ceea ce ar nemultumi Bruxellesul, care a avertizat deja ca reformele nu trebuie amanate, daca Bulgaria vrea sa adere la Uniunea Europeana in 2007.

Incercarea Miscarii Nationale Simeon al II-lea de a forma o coalitie de centru-stanga s-a soldat cu un esec, dupa ce socialistii au refuzat sa se alature. In continuare, consiliul politic al Partidului Socialist a decis sa initieze noi consultari cu Miscarea Nationala, Partidul Etnicilor Turci si Alianta Populara Bulgara in vederea realizarii unui al treilea mandat. Socialistii nu sunt multumiti de raspunsurile lui Simeon de Saxa-Coburg Gotha la cele 12 intrebari formulate de liderul partidului Serghei Stanisev.

Socialistii au ajuns la concluzia ca partidul tarist nu ofera mecanisme clare si garantii pentru realizarea schimbarii dorite de majoritatea alegatorilor. Conform Constitutiei, urmatoarea miscare va apartine presedintelui Gheorghi Pirvanov, care urmeaza sa desemneze al treilea partid mandatat sa formeze guvernul, avand de ales intre Partidul Turc sau Alianta Populara Bulgara. O sarcina dificila, avand in vedere ca reactia fortelor politice la negocierile de pana acum nu au fost tolerante. Ieri, liderul Fortelor Unite Democratice, Nadejda Mihailova, l-a criticat pe presedinte pentru ca a propus socialistilor sa formeze guvernul.

Fost negociator al Bulgariei cu Uniunea Europeana, Mihailova s-a intrebat cum au fost insarcinati socialistii sa formeze un nou guvern, dupa ce au "ruinat" alte doua. Deocamdata, cele doua partide nu au comentat noua incercare ratata de a forma guvernul si nici nu au precizat daca ar fi de acord sa incerce un compromis politic, la Sofia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.