Cat timp poti sa stai cu ochii in patru? Noile legi privitoare la migratia ilegala in Marea Britanie sunt mult mai aspre, controalele, mult mai riguroase si risti sa fii trimis acasa imediat". Acesta este doar unul dintre sloganurile campaniei menite sa-i descurajeze pe aceia dintre romanii satui de traiul de pe-o zi pe alta din patria-mama, care au ganduri de duca in Marea Britanie, pe cai mai putin ortodoxe. Afise si spoturi TV si brosuri impartite la Directiile de pasapoarte atrag atentia asupra pericolelor la care se expune imigrantul ilegal: exploatarea, atragerea lui in bande criminale.

Proiectul finantat de guvernul britanic, cu sprijinul Organizatiei Internationale pentru Migratie, se pare ca nu a reusit sa-i convinga pe politicienii opozitiei din Marea Britanie. Mai mult decat atat, campania prezentata de curand in Marea Britanie a atras, potrivit cotidianului "The Telegraph" criticile dure ale conservatorilor (Tories). Politicienii opozitiei, releva aceeasi publicatie, au etichetat campania nici mai mult, nici mai putin decat "ridicola - avand in vedere evidentul insucces al guvernului britanic in combaterea imigratiei ilegale".

Amintind de nazuinta Romaniei, "una dintre cele mai sarace tari din Europa", cum comenteaza "The Telegraph", de a adera la 1 ianuarie 2007 la UE, publicatia subliniaza numarul de imigranti romani in Marea Britanie: din din cei 60 de mii de romani aflati pe pamant anglo-saxon, aproape jumatate (25 de mii) sunt imigranti ilegali. "Aderarea Romaniei la UE presupune automat si desfiintarea vizelor", se arata in acelasi material. Conservatorul David Davis a luat in deradere spoturile campaniei - insuficiente avand in vedere ca la ora actuala in tara traiesc peste cinci sute de mii de imigranti clandestini - , si a cerut guvernului Blair crearea unei politii de frontiera care sa fie capabila sa securizeze "granitele poroase" ale Marii Britanii.

In acelasi timp, datele OIM din Romania avertizeaza o crestere a potentialului de migratie la romani: spre deosebire de 2003, cand doar trei la suta din romani doreau sa paraseasca definitiv tara, in 2005 cifra a crescut - oficial - cu un procent. Aceleasi date arata ca, in ultimii ani, romanii pleaca in strainatate pentru a muncii. Totusi, se pare ca aceasta perspectiva, in 2005, a mai pierdut din popularitate: doar 12 la suta din adulti, spre deosebire de 18 la suta in 2003, vor sa plece la munca in strainatate.

Profilul emigrantului roman, potrivit OIM, este barbatul intre 15 si 44 de ani cu educatie medie, eventual muncitor calificat si cu resedinta la oras. Un studiu publicat pe site-ul organizatiei arata ca 15 la suta din muncitorii romani in strainatate lucreaza la mica intelegere cu patronul, iar 19 la suta, fara contract. In ciuda inaspririi conditiilor de migratie in majoritatea statelor UE, printre romani persista parerea "ca se poate apela la migratia ilegala cu sanse de reusita", in topul tarilor vizate fiind Italia, Spania si Germania. Marea Britanie ocupa, dupa SUA, locul patru in preferintele romanilor care doresc sa munceasca in strainatate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.