Autoritatile ucrainene au luat in considerare posibilitatea de a folosi forta, de a trimite armata impotriva demonstrantilor opozitiei, pentru a rezolva criza politica din Ucraina relata in editia sa de ieri "Financial Times".
Printre sustinatorii acestei masuri extreme au figurat seful administratiei prezidentiale ucrainene, Viktor Medvedciuc, si chiar premierul Viktor Ianukovici, candidat la alegerile prezidentiale, sustine "Financial Times". Dar surse de la Kiev au afirmat ca presedintele Leonid Kucima nu a cedat in fata insistentelor acestora, eliminand riscul izbucnirii violentelor.

"Momentul-cheie a avut loc duminica, 28 noiembrie (la o saptamana dupa declansarea manifestatiilor de strada ale opozitiei la Kiev), cand soldatii au primit munitie de razboi. Atunci, ei au circulat cu armele incarcate. Cred ca a fost momentul culminant al intregului conflict", a declarat Viktor Iuscenko, liderul opozitiei ucrainene si candidat la alegerile prezidentiale.

Surse diplomatice occidentale au confirmat faptul ca trupele paramilitare ale Ministerului de Interne ucrainean erau pregatite de atac, iar Kucima a fost supus unor presiuni intense din partea lui Medvedciuc si Ianukovici. Iar sursele citate de ziarul britanic sustin ca Leonid Kucima ar fi demobilizat trupele Ministerului de Interne deoarece nu dorea sa se retraga din functie cu "mainile patate de sange".
Pe de alta parte, autoritatile de la Washington au apreciat ieri ca otravirea cu dioxina a liderului opozitiei ucrainene, Viktor Iuscenko, confirmata sambata de medici austrieci, este un lucru "ingrozitor" si "tulburator". Si si-au exprimat increderea ca autoritatile de la Kiev vor desfasura o ancheta in acest caz, relateaza AFP. De asemenea, Casa Alba a reiterat faptul ca nu sustine nici un candidat anume pentru alegerile prezidentiale din 26 decembrie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.