Reprezentantii Rusiei, Ucrainei si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in procesul de mediere a crizei transnistrene s-au intalnit, marti, la Viena, pentru o noua runda de discutii, informeaza pagina electronica a Agentiei Itar-Tass. La reuniune participa seful Misiunii OSCE in Moldova, William Hill, ambasadorul cu misiuni speciale al Federatiei Ruse, Valeri Nesteruskin, ambasadorul Ucrainei in Moldova, Petro Cealii, si reprezentantul Ministerului de Externe al Ucrainei, Volodemir Ogrizko.

OSCE a propus, luni, o serie de masuri de securitate si incredere reciproca pentru reglementarea crizei. "Propunerile referitoare la stabilirea unor relatii de incredere intre Chisinau si Tiraspol reprezinta un mijloc profesionist de a demilitariza cele doua parti aflate in conflict", a declarat ambasadorul rus Valeri Nesteruskin, reprezentantul Ministerului rus de Externe la negocierile dintre Moldova si Transnistria. El a adaugat ca expertii reuniti in capitala austriaca lucreaza la elaborarea unui document in acest sens. Diplomatul rus considera insa ca punerea in practica a initiativelor este posibila numai daca autoritatile de la Chisinau si Tiraspol ajung la un acord politic in legatura cu o reglementare definitiva a conflictului din regiunea transnistreana. "Mediatorii intentioneaza sa abordeze contextul general al relatiilor dintre Moldova si regiunea transnistreana", a precizat Nesteruskin.

Planul intocmit de OSCE, util

Masurile propuse in cadrul reuniunii au la baza un plan pentru intarirea credibilitatii si securitatii Moldovei, intocmit de OSCE si transmis autoritatilor de la Chisinau si celor de la Tiraspol in luna iunie a acestui an. Reprezentantul Ministerului de Externe al Ucrainei, Volodemir Ogrizko, a declarat ca planul masurilor de intarire a credibilitatii si securitatii in Moldova ar putea fi util, pentru a aduce situatia din acest domeniu sensibil la o forma mai mult sau mai putin normala. Intrebat de ce Kievul nu si-a exprimat disponibilitatea de a semna Declaratia de Stabilitate si Securitate pentru Moldova, Ogrizko a raspuns ca Ucraina nu a semnat acest document, deoarece el nu a fost semnat de nimeni. "Acest document a fost elaborat pentru a fi semnat de catre mai multi membri ai OSCE. Regretam ca documentul respectiv nu a fost semnat, dar nu toate partile au fost de acord cu continutul acestuia", a conchis Volodemir Ogrizko.

Proiectul rus de alipire a Transnistriei, criticat

In ceea ce priveste initiativa legislativa rusa privind aderarea fostelor regiuni autonome sovietice, inclusiv a Transnistriei, la Federatia Rusa, pentru moment, Ministerul Afacerilor Externe de la Chisinau nu a reactionat, relateaza BASA-press. Acest proiect legislativ a fost prezentat in Duma de Stat a Rusiei, saptamana trecuta, de factiunea Rodina.

Oficialii Ministerului moldovean de Externe au calificat aceasta initiativa drept "un document populist al factiunii Rodina, care are putine sanse sa fie adoptat". Dumitru Braghis, membru al Comisiei parlamentare pentru Politica Externa si lider al grupului parlamentar al Aliantei Moldova Noastra, a afirmat ca proiectul de lege propus Dumei de Stat a Rusiei reprezinta "o incalcare a legislatiei internationale si un amestec direct in afacerile interne ale Moldovei". Mai mult, "acest document contravine tuturor declaratiilor Moscovei privind respectarea integritatii Moldovei. Aceasta initiativa legislativa reprezinta o reactie la propunerea de modificare a formatului pentagonal de negocieri in conflictul transnistrean", a subliniat el. "Este putin probabil ca Rusia sa adopte o astfel de lege, insa, in cazul in care initiativa ar fi adoptata, fortele politice din Moldova vor considera legea drept un amestec direct in afacerile interne ale tarii", a adaugat Braghis.

Reamintim ca factiunea Rodina din Duma de Stat a Rusiei a lansat, saptamana trecuta, un proiect de lege privind aderarea fostelor autonomii sovietice, inclusiv a Transnistriei, la Federatia Rusa. Initiativa legislativa cere simplificarea procedurilor de admitere a teritoriilor autonome foste sovietice in componenta Rusiei, fapt care ar conduce, potrivit autorilor initiativei, la "excluderea fenomenului separatismului" de pe agenda problemelor curente. Propunerea a fost sustinuta de grupurile reprezentand Partidul Comunist al Federatiei Ruse, condus de Ghenadi Ziuganov, si Partidul Liberal-Democrat, condus de Vladimir Jirinovski.

Anterior, atat administratia regiunii transnistrene, cat si conducerea Osetiei de Sud au cerut Moscovei sa creeze o baza juridica pentru admiterea teritoriilor controlate de regimurile separatiste in componenta Rusiei.

Elevii romani din Tiraspol incep scoala

Intre timp, elevii Liceului romanesc "Lucian Blaga" din Tiraspol se pregatesc sa inceapa cursurile, probabil pe 20 decembrie, potrivit declaratiei directorului institutiei de invatamant, Ion Iovcev. "Lucrarile de reparatie a cladirii Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol vor fi finisate in curand, iar pana atunci vor fi rezolvate si celelalte probleme pentru ca elevii sa poata merge la scoala", a declarat specialistul principal al Directiei managementul preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei, Ecaterina Senciucov. Potrivit aceleiasi surse, directorul liceului, Ion Iovcev, a semnat un contract cu o fabrica de mobila din Tiraspol, care va produce mobilierul necesar. Senciucov a adaugat ca separatistii vor restitui materialul didactic pe care l-au scos din cladirea scolii in luna iulie, iar daca anumite lucruri vor lipsi, ele vor fi procurate in ianuarie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.