Europa va permite Iranului sa desfasoare un program nuclear cu scopul unic al producerii de energie, relateaza "The New York Times", in editia de ieri. In plus, UE a oferit Iranului promisiunea unei "deschideri totale" in cooperarea politico-economica si sprijin in problematica deblocarii rutelor de tranzit a resurselor energetice dinspre Asia Centrala. Mult asteptatul plan al Europei pentru Iran, cere, in schimbul tuturor facilitatilor promise, un singur lucru: renuntarea totala din partea republicii islamice la orice fel de activitate care ar putea duce la construirea unei arme nucleare, mai adauga cotidianul american, citand pasaje din proiectul preliminar al UE, care va fi facut public la inceputul saptamanii viitoare. Iranul a confirmat, ieri, ca UE s-a oferit intr-adevar sa-i acorde sprijin in problema rutelor de tranzit pentru petrolul si gazele provenite din Asia Centrala, in schimbul inghetarii activitatilor care ar putea servi construirii unei bombe nucleare, transmite Reuters.

In schimb, oficialii iranieni, s-au ferit sa dea un raspuns concret la oferta europeana, rezumandu-se la a reaminti ca Iranul dorea oricum un program nuclear pasnic in scopul producerii de energie electrica. Marea Britanie, Germania si Franta au solicitat o intalnire de urgenta cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), programata pentru martea viitoare.

Neincrezatoare in politica alunecoasa a republicii islamice, care a amenintat in repetate randuri, in aceasta saptamana, ca va relua procesarea de uraniu, cele trei state au cerut aceasta reuniune, ca o masura de siguranta in plus, mai adauga Reuters. Teheranul anuntase, joi, ca va relua, astazi, activitatile de tratare a uraniului, in prezenta inspectorilor AIEA, dupa ce le suspendase anterior in luna noiembrie a anului trecut. Propunerea europeana a beneficiat si de a acordul "tacit" al SUA. Oficialii americani, citati de "The New York Times", au afirmat ca aproba proiectul UE si au confirmat ca acesta va fi primit de autoritatile iraniene, nu mai tarziu de luni.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.