Sunt sapte oameni la bordul minisubmarinului prins in adancul Oceanului Pacific intr-o plasa rebela de pescuit. Batiscaful repeta ceva cand s-a produs necazul. A fost cerut ajutorul americanilor. Japonia a trimis patru nave de salvare. In urma cu cinci ani, tot in luna august, submarinul Kursk esua, cu 119 marinari la bord, in Marea Barents. Nimeni nu a mai scapat. Partial si din cauza incapatanarii conducerii militare de atunci a Rusiei de a solicita sprijinul strainatatii. Un orgoliu nepedepsit. Aseara trebuia sa inceapa operatiunea de salvare a batiscafului.

Si acum, ca si atunci, presedintele Putin este in concediu. La doar cativa kilometri de Moscova insa, la resedintia oficiala de la Novo-Ogarevo. O optiune care s-a dovedit inteleapta. Anul trecut, in august au fost aruncate in aer cele doua avioane de pasageri si a fost explozia de la o statie a metrolului moscovit. Pentru ca la 1 septembrie sa fie cumplita drama de la Beslan. Posibil, Putin nu a mai avut curaj sa se indeparteze prea mult de capitala tarii. In ultima instanta, nu a fost an al presedintiei sale ca luna august sa nu-i aduca necazuri.

Contact permanent

Ieri, presa rusa s-a sufocat, pur si simplu, de informatii privind nefericitul incident din Oceanul Pacific. Batiscaful se afla la o adancime de 190 de metri si, potrivit diferitelor surse, starea de sanatate a echipajului e buna. In orice caz, asa era aseara. De la suprafata era mentinut un contact permanent cu cei de sub ape. Marinarii aveau echipament gros si oxigen suficient pentru a rezista unei salvari rapide.

"Sutem bine"

Problema e ca inca nu fusese intocmit un plan de salvare a echipajului. Dupa ce au analizat situatia, comandantii navelor japoneze au declarat ca nu pot face nimic pana luni. De pe malul celalalt al Oceanului, din Statele Unite, fusese trimis un avion de transport cu echipament adecvat de salvare. Intre timp, s-a aflat ca batiscaful fusese supus unor reparatii anul trecut si ca, in principiu, nu se punea problema unor defectiuni de ordin tehnic. Din cabinetul sau de lucru, Putin dadea telefoane. Cerea informatii. Dadea ordine. "Pur si simplu nu avem fortele necesare si nici mijloacele necesare pentru o astfel de operatiune de salvare", a putut el auzi de la celalalt capat al firului. Dar oamenii aceia trebuie salvati. Din adancuri, cu vocile inca pline de sperante, marinarii incercau sa-i linisteasca pe cei de la suprafata. "Suntem bine! Ne descurcam!".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.