Igor Savolski, trimisul Ministerului de Externe pentru Comunitatea Statelor Independente, a vorbit, intr-un interviu acordat agentiei Interfax, despre pozitia Rusiei in privinta mai multor probleme in relatia cu Moldova si Georgia.

Vorbind despre prezenta trupelor ruse in Transnistria, el a spus ca Rusia nu isi va retrage de acolo fortele de mentinere a pacii, inainte sa se ajunga la o intelegere cuprinzatoare. "Fortele ruse de mentinere a pacii se afla in regiune, in zona de securitate, conform intelegerii din 1992 privind incheierea conflictului. Retragerea lor ar fi bazata pe un mecanism total diferit (fata de cel utilizat pentru retragerea trupelor rusesti din Georgia - n. red.) si s-ar desfasura numai cu conditia ca, pentru conflictul transnistrean, sa se ajunga la o intelegere cuprinzatoare. Daca se intampla acest lucru, problema garantiilor externe si a unor posibile garantii militare pentru Transnistria vor fi, de asemenea, solutionate in cadrul acelei intelegeri. Dar suntem departe de o intelegere definitiva", a spus Savolski.

Referitor la depozitele de echipament militar din Transnistria, oficialul rus a spus: "Rusia nu doreste sa pastreze depozitele care cuprind cantitati uriase de echipament militar, in primul rand munitie, si care sunt amplasate in regiunea transnistreana a Moldovei. Dar nu se pot retrage fara consimtamantul autoritatilor locale. Iar acel teritoriu nu este controlat de guvernul central moldovean".

El a comentat astfel o declaratie facuta de William Burns, care a fost desemnat noul ambasador al SUA in Rusia, si in care arata ca Statele Unite considera drept salutara intelegerea ruso-georgiana in urma careia cele doua baze militare rusesti vor fi retrase din Georgia si spera ca Rusia va incheia o intelegere similara cu Moldova.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.