Politia londoneza a detasat ieri cel putin 6.000 de agenti pe strazile capitalei britanice. Operatiunea a fost declansata la o zi dupa ce autoritatile londoneze au formulat primele acuzatii oficiale impotriva unuia dintre autorii atacurilor de la 21 iulie.

Politia transporturilor a facut apel la functionarii sai din alte regiuni pentru a putea acoperi necesarul din reteaua de metrou. Echipati in uniforme, cu veste de culoare verde fosforescent, agentii nu puteau fi trecuti cu vederea de orice calator. Trenurile si autobuzele au fost supravegheate de politisti in civil, iar in diferite locuri din oras au fost plasati sute de specialisti inarmati pana-n gat si comandourile fortelor aeriene speciale ale Marii Britanii.

EXTENUATI

Oamenii de pe strada au putut observa ieri starea de epuizare a politistilor. "Capacitatea lor de a proteja Londra va fi compromisa daca nu le oferim timp sa se odihneasca si sa recupereze", a declarat Glen Smyth, presedintele Sindicatului politiei londoneze.

PRIMUL INCULPAT

Autoritatile britanice au anuntat recent ca numarul pasagerilor din Londra a scazut cu 15% in zilele saptamanii si cu aproximativ 30% in week-end-uri. Ampla operatiune de ieri a fost declansata dupa ce miercuri autoritatile de la Londra au anuntat inculparea unuia dintre autorii atacurilor de la 21 iulie. Ismael Abdurahman, in varsta de numai 23 de ani, a fost inculpat in baza Legii antiteroriste. Politia l-a acuzat ca in perioada 23-28 iulie a detinut informatii care "ar fi putut ajuta la arestarea, urmarirea sau condamnarea unei alte persoane pentru pregatirea, instigarea sau comiterea cu intentie a unui act terorist". Pe de alta parte, presa americana aminteste ca politia londoneza a avertizat ca posibilitatea unui nou atentat "este foarte reala".

TINTITI CAPUL!

Asociatia internationala a sefilor de politie a dat ieri publicitatii o serie de recomandari pentru ca agentii sa faca fata amenintarilor teroriste. Organismul, care reuneste cadre din intreaga lume, cere politistilor "sa vizeze capul atunci cand descarca arma asupra unui individ suspectat de atacuri-kamikaze". Metoda "trage pentru a ucide" nu este noua. Ea a intrat in practica politistilor britanici dupa atacurile din Londra. Asociatia a publicat si un portret-robot al celor care comit atentate sinucigase.

Pe langa "anomaliile multiple" de comportament, individul respectiv arata mereu semne de nervozitate, transpira excesiv si ingana rugaciuni. In prezenta unui astfel de om, politistii trebuie sa ocheasca in cap pentru a-l ucide pe loc si a-l impiedica sa declanseze bomba atasata pe piept.

PARANOIA

La New York, orasul lovit in 11 septembrie 2001 de doua avioane-kamikaze, politia i-a convocat pe reprezentantii unor firme de securitate care se ocupa cu asigurarea pazei hotelurilor, scolilor si a bancilor. Ca sa fie mai convingatori si sa obtina sprijinul acestor firme, politistii newyorkezi au dezvaluit o serie de informatii legate de ancheta in curs de derulare de la Londra. Potrivit televiziunii CNN, autoritatile metropolei s-au panicat in momentul in care au aflat ca unul dintre autorii atacurilor esuate de la 21 iulie din Londra purta un tricou pe care scria "New York". Paranoia s-a reinstalat in New York, unde teama unui atentat similar celor de la Londra si-a facut imediat simtita prezenta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.