Celula terorista al-Queda si-a reinnoit, ieri, amenintarile la adresa Marii Britanii, transmite Sky News. "Politicile lui Blair vor aduce si mai multe distrugeri britanicilor dupa exploziile de la Londra," a precizat adjunctul lui Osama ben-Laden, Ayman al Zawahiri, intr-o inregistrare video difuzata de postul de televiziune pan-arab Al Jazeera. "Blair v-a adus dezastrul din centrul Londrei si va va mai aduce, cu voia lui Dumnezeu," a continuat numarul doi in ierarhia al-Queda.

SUA nu au fost omise nici ele in mesajul Al Zawahiri, cetatenii americani fiind amenintati cu orori "mult mai rele decat cele cu care s-au confruntat in Vietnam." "Ceea ce ati vazut in New York, Washington si Afganistan au reprezentat numai pierderi initiale si daca veti continua cu aceleasi politici ostile, veti vedea ceva ce va va face sa uitati aceste orori," a conchis Al Zawahiri cu privire la SUA.

Adjunctul liderului al-Queda nu a uitat nici statele implicate in interventia americane in Irak. "In ceea ce priveste natiunile aliantei cruciate, v-am oferit un armistitiu, cu conditia sa parasiti teritoriul Islamului. Nu v-a spus seicul Osama ben Laden sa nu visati la securitate pana nu va fi securitate in Palestina si pana ce armatele necredinciosilor se nu se vor retrage din pamantul lui Mohamed?," a incheiat retoric Al Zawahiri.

Italia, sponsor pentru teroristi

Raportul semestrial al serviciilor de informatii italiene, prezentat, miercuri, in fata Parlamentului, afirma ca nivelul de alerta terorista ramane "semnificativ" pe teritoriul acestei tari si ca teroristii primesc finantare si din Italia, relateaza publicatia italiana "La Repubblica", in editia sa electronica de ieri, preluata de Mediafax. Raportul mentioneaza doua elemente de noutate: riscul ca in aceasta tara sa patrunda teroristi pregatiti in Irak si informatii potrivit carora si din Italia ar pleca sume de bani destinate finantarii terorismului international. Serviciile italiene de securitate interna si externa si-au sporit vigilenta "in incercarea de a intercepta orice miscare, in Europa, a combatantilor islamici care provin din Irak", afirma documentul serviciilor de informatii din Peninsula.

Totodata, autoritatile au confirmat existenta unor informatii potrivit carora, Italia este una dintre sursele de finantare a terorismului international. "Serviciile de informatii detin indicii cu privire la colectarea si transferarea in strainatate a unor sume de bani destinate atat organizatiilor-fantoma, in spatele carora se ascund factiuni extremiste din Orientul Mijlociu, cat si unei retele din tarile arabe, suspectata de finantarea terorismului islamist", se arata in text.

Un prim inculpat la Londra

Un tanar in varsta de 23 de ani, arestat in cadrul anchetei referitoare la atentatele esuate comise in 21 iulie de la Londra, este prima persoana inculpata in Marea Britanie in acest dosar, a anuntat politia britanica - informeaza Reuters. Ismael Abdurahman, rezident in Kennington, in sudul capitalei britanice, urma sa compara, ieri, in fata unui tribunal din Londra, sub acuzatia de detinere, "intre 23 si 28 iulie", de informatii care puteau "ajuta la arestarea, urmarirea sau condamnarea unei alte persoane pentru comitere, pregatire sau instigare la un act terorist".

Pe de alta parte, audierea de extradare in Marea Britanie a etiopianului Hamdi Issac, unul dintre presupusii autori ai atentatelor din 21 iulie de la Londra, arestat la Roma, a fost fixata pentru data de 17 august, relateaza Mediafax. Cererea de extradare expediata de autoritatile britanice a sosit miercuri la Roma, insotita de un mesaj care solicita urgentarea procedurii.

Topul tarilor nesigure

Treisprezece situatii conflictuale din intreaga lume s-au agravat in iulie 2005, relateaza numarul din august al buletinului lunar "Crisis Watch," elaborat de Grupul International de Criza. Atentatele comise in capitala britanica la 7 iulie, soldate cu 56 de morti si peste 700 de raniti, insotite de tentativa esuata de reluare a acestora la 21 iulie, au facut ca Marea Britanie sa se numere printre locatiile nesigure enumerate de "Crisis Watch," alaturi de Afganistan, Cecenia, Congo, Irak, teritoriile ocupate din Israel, Kenia, Sri Lanka, Yemen si Zimbabwe. In lumina evenimentelor recente, in urma carora 88 de persoane si-au pierdut viata, iar alte cateva sute au fost ranite, in cadrul incidentelor din statiunea Sharm el Sheikh, Egiptul se regaseste si el pe aceasta lista, alaturi de Sudan si Turcia.

Totodata, publicatia anunta ameliorarea situatiilor conflictuale din sapte tari, respectiv in Burundi, Indonezia, Kargazstan, Macedonia, Moldova, Irlanda de Nord si in Korea de Nord. Somalia si Thailanda sunt nominalizate drept state predispuse la un eventual conflict, in vreme ce Indonezia se situeaza in partea diametral opusa, fiind inclusa in categoria statelor care prezinta oportunitati de rezolvare a conflictelor.

SUA, precaute

Evaluarea Grupului International de Criza intervine in contextul in care Departamentul de Stat american a prelungit, miercuri, "avertismentul de prudenta la nivel mondial" pentru sase luni, autoritatile de la Washington recomandand cetatenilor americani aflati in Marea Britanie sa mentina "un nivel de vigilenta ridicat" dupa atentatele care au afectat capitala britanica la 7, respectiv 21 iulie, potrivit Rompres. "Cetatenii americani (aflati in Marea Britanie, n.red.) sunt sfatuiti sa mentina un nivel de vigilenta ridicat si sa fie prudenti in locurile publice sau cand folosesc mijloacele de transport in comun," se arata intr-un comunicat al Departamentului de Stat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.