NASA a decis sa trimita astazi un astronaut din echipajul navetei Discovery pentru a repara pe orbita scutul termic al acesteia, o misiune fara precedent in istoria navetelor folosite din 1981.

"Dat fiind gradul de incertitudine, am examinat optiunile pe care le avem si am cerut echipei care organizeaza iesirile in spatiu sa trimita un echipaj pentru a elimina doua fragmente de material iesite in relief, la imbinarea a doua placi ale scutului termic", a declarat Wayne Hale, director adjunct al programului navetelor, la o conferinta de presa de la Centrul Spatial Johnson din apropiere de Houston, Texas. "Gradul de incertitudine este mare, pentru ca nimeni nu poate evalua fortele aerodinamice la asemenea altitudine si viteza", a adaugat el.

Echipa insarcinata cu organizarea iesirilor in spatiu a elaborat un plan care permite unui membru al echipajului sa mearga sa elimine protuberantele, a spus Wayne Hale. Interventia nu ar trebui sa dureze mai mult de o ora si jumatate si va fi intreprinsa in timpul celei de-a treia iesiri in spatiu, prevazuta pentru azi. Se pare ca cel insarcinat cu aceasta operatiune va fi americanul Stephen Robinson.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.