Osman Hussain, unul dintre barbatii acuzati ca a participat la organizarea atentatelor esuate de la Londra, din 21 iulie, a afirmat ca atacurile cu bomba au fost direct inspirate de implicarea Marii Britanii in razboiul din Irak, relateaza publicatia The Observer, citata de Mediafax. Arestat, vineri, la Roma, suspectul a dezvaluit anchetatorilor italieni ca a decis sa se implice in aceste atacuri dupa ce a privit o inregistrare video in care erau aratate imagini cu femei si copii ucisi de fortele americane si britanice. Acest lucru - a precizat Hussain - i-a intarit convingerea ca este "necesar sa dea un semnal, sa faca ceva".

Informatiile aparute in presa din peninsula sunt contradictorii, unele publicatii sustinand ca Osman nu stia prea multe amanunte, atacul fiind, potrivit declaratiilor lui, pur demonstrativ, in timp ce ziarul Il Messaggero relateaza ca acesta ar fi sustinut ca atacatorii intentionau sa se arunce in aer. In plus, intr-un interviu acordat unei televiziuni britanice si citat de Reuters, avocata lui Hussain, Antonietta Sonnessa, a afirmat ca acesta nu are nici o legatura cu atacurile din 7 iulie si ca "nu este o persoana violenta". "A facut tot posibilul pentru a evita ca actiunile sale sa raneasca sau sa ucida pe cineva", si-a aparat magistrata italiana clientul, adaugand ca acesta "nu e un atentator sinucigas.

Hussain pretinde ca nu are legatura cu Osama ben Laden si nici cu pakistanezii, fapt care confirma banuielile politiei ca ar putea exista mai multe celule teroriste active in Marea Britanie, sir Ian Blair avertizand asupra riscului producerii unor noi atacuri cu bomba, care ar putea avea loc joi, la exact doua saptamani dupa ultimele atentate, data fiind stereotipia retelei al-Queda.

Pe de alta parte, dupa cum informeaza BBC, Marea Britanie urmeaza sa transmita Italiei o solicitare privind extradarea etiopianului Hussain Osman. Magistratii de la Roma vor avea la dispozitie doua luni pentru a decide daca acesta va fi predat britanicilor, demers care i-ar oferi pentru prima data Italiei posibilitatea de a folosi mandatul european de arestare.

Rumsfeld insista in abordarea americana

O eventuala retragere a trupelor americane stationate in Irak si Afganistan nu ar pune capat atacurilor teroriste de tipul celor comise, recent, la Londra, a declarat secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, citat de cotidianul britanic "Financial Times," in editia sa de ieri, transmite Reuters. "Extremistii nu cauta sa negocieze o intelegere cu Occidentul," a precizat oficialul american, apreciind ca scopul actiunilor acestora este ca "America si Marea Britanie, precum si ceilalti aliati din cadrul coalitiei, sa isi abandoneze principiile." "Unele persoane par sa creada ca, daca am da curs solicitarilor extremistilor, inclusiv cererii de a ne retrage din Afganistan si Irak, am pune capat injustitiilor acestora si, o data cu acestea, viitoarelor atacuri," a continuat Rumsfeld, avertizand ca atentatorii adeseori ofera "justificari lipsite de acoperire" pentru faptele lor.

"Ei cauta sa distruga lucruri pe care nu le-ar putea construi nici intr-o mie de ani si sa omoare persoane pe care nu le-ar putea convinge niciodata," si-a incheiat oficialul american pledoaria anti-extremista. Interventia secretarului american al Apararii survine unui raport recent, semnat de prestigiosul institut britanic Chatham House, potrivit caruia participarea Marii Britanii la interventia americana in Irak, in calitate de "pasager pe locul din spate", a contribuit la actuala vulnerabilitate a Albionului la atacurile teroriste.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.