Iranul a anuntat din nou ieri ca va relua programul nuclear, starnind reactii critice din partea Uniunii Europene, care a avertizat ca acest lucru risca sa declanseze o criza internationala. Centrala nucleara de la Ispahan, sigilata de ONU, urma sa fie repusa in functiune ieri seara. Desi Teheranul sustine ca programul nuclear, tinut secret timp de 18 ani, este doar pentru acoperirea necesarului de energie electrica al tarii, Occidentul banuieste ca iranienii lucreaza, de fapt, la bomba atomica. In aceste conditii, Iranul poate sa-si ia gandul de la o serie de facilitati economice si politice pe care UE a promis ca le va stabili in cursul acestei saptamani.

Pana acum, Marea Britanie, Franta si Germania au jucat rolul de mediator intre Washington, care este convins ca "ceva e putred" in Iran, si Teheran, care sustine ca are dreptul sa dezvolte un program nuclear in scopuri pasnice. "Afacerea este incheiata, indiferent daca europenii vor face sau nu propuneri", a spus Ali Agha Mohammadi, un negociator al Iranului.

El a declarat pentru Reuters ca Iranul a trimis, ieri dimineata, o scrisoare Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, prin care o informeaza ca sigiliile ONU de la fabrica Ispahan, unde are loc procesul de imbogatire a uraniului, urmau sa fie rupte. Mohammadi s-a referit si la ipoteza unui atac american impotriva programului nuclear iranian. "Simtim ca exista amenintari, schimbari de pozitie ale fortelor lor", a precizat el.

"Nu suntem indiferenti la aceste amenintari", a declarat oficialul iranian, adaugand insa ca Teheranul cunoaste "limitele capacitatilor militare americane". "Asemenea amenintari nu ne pot indeparta de la calea noastra", a subliniat el. Planurile Teheranului sunt privite cu ingrijorare de Bruxelles. Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a spus ca Executivul UE spera ca Teheranul va accepta, pana la urma, sa revina la masa negocierilor si a cerut conducerii iraniene sa nu faca vreun gest necugetat in urmatoarele zile, care ar putea compromite dialogul. Ministrul german de Externe Joschka Fischer a avertizat Teheranul ca face o mare greseala.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.