Canalul de televiziune rus NTV a difuzat un documentar foarte critic la adresa presedintelui belarus, sugerand ca acesta sufera de o psihopatie, intr-un moment in care relatiile dintre Moscova si Minsk se afla in impas.
Documentarul de o jumatate de ora este cel de-al treilea episod al unei anchete intitulate Nasul Batka - Batka insemnand tata si fiind supranumele presedintelui belarus Aleksandr Lukasenko. Prima parte a anchetei a declansat un adevarat val de furie la Minsk, scrie MEDIAFAX.

Realizatorii anchetei afirma ca Lukansenko a fost reformat in timpul serviciului militar, in 1982, dupa ce a fost diagnosticat cu o psihopatie, si sustin ca acesta are "tendinte sadice", facand si o paralela intre el si dictatorii sovietic, Iosif Stalin, si nazist, Adolf Hitler, potrivit YahooNews.

Reportajul arata ca economia Belarusului se afla sub controlul celor doi fii mai mari ai presedintelui si ca orice om de afaceri sau anchetator care li se opune este aruncat in inchisoare.

Autorii documentarului explica si faptul ca presedintele belarus a creat la granitele tarii un sistem fraudulos controlat de serviciile vamale, iar bunurile confiscate sunt apoi revandute pe piete controlate de familia Lukasenko.

Relatiile dintre Rusia si Belarus se degradeaza de mai multe luni, iar Kremlinul l-a acuzat recent pe liderul belarus ca si-a incalcat promisiunea de a recunoaste independenta teritoriilor separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia. "Aleksandr Grigorievici (Lukasenko) nu ar trebui sa vorbeasca despre contradictii (...) E un cuvant care i se potriveste perfect chiar lui", a declarat sambata consilierul politic al Presedintiei ruse, Serghei Prihodko, raspnzand unor afirmatii facute de Lukasenko.

Regimul de la Minsk este criticat de aparatorii drepturilor omului, in principal din cauza hartuirii presei si opozitiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.