Posibilitatea rezolvarii conflictului inghetat din Transnistria intr-un mod favorabil si Romaniei se apropie de un esec, in contextul in care Rusia a afirmat explicit ca nu isi va retrage trupele din zona separatista. Pus in fata acestei pozitii, Vladimir Voronin, presedintele Republicii Moldova, isi continua demersurile legislative ce vizeaza acordarea autonomiei catre autoritatile comuniste de la Tiraspol, controlate de Moscova. In fata presiunilor exercitate de Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana, Voronin cere si el retragerea trupelor din estul Basarabiei. Clasa politica de la Chisinau acuza Moscova de lipsa de vointa politica in indeplinirea angajamentelor internationale, in timp ce primele trupe ruse din Georgia au inceput deja sa se retraga.

"Trupele ruse nu vor pleca din Transnistria pana cand intreg patrimoniul Federatiei Ruse - armament, munitii de lupta, proprietati - nu va fi transferat pe teritoriul rus", a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, Serghei Ivanov (foto), ministrul apararii de la Moscova.

Ivanov a precizat ca militarii rusi se afla in zona pe baza unui mandat primit din partea Moldovei si a Transnistriei, jumatate dintre ei asigurand paza depozitelor de munitii.

Rusia s-a angajat in fata comunitatii internationale sa-si retraga trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, prin Declaratia de la Stockholm, din 1992, si prin memorandumul de la Istanbul, din 1999. In acest moment, Republica Moldova, ca stat pe al carui teritoriu se afla trupe straine, cere evacuarea acestor trupe. In schimb, regimul separatist al lui Igor Smirnov, care nu este subiect de drept international, cere pastrarea misiunii ruse.

In prezent, in Transnistria se afla 500 de militari rusi din trupele de mentinere a pacii si alti aproximativ 1.500 din fosta armata a 14-a a URSS, un numar prea mic pentru a juca un rol decisiv in regiunea Balcanilor in caz de conflict, dar suficient pentru a alimenta ambitiile geopolitice ale Kremlinului in spatiul ex-sovietic, dupa cum comenteaza BBC.

La inceputul lunii iulie, conducerea separatista de la Tiraspol a cerut Moscovei sa ridice efectivele trupelor de mentinere a pacii la 2.400.

Arsenal netransportabil!

Vasile Tarlev, premierul de la Chisinau, a declarat ca prezenta militara a unui stat strain pe teritoriul unui alt stat suveran este inadmisibila. "Speram ca, in comun cu sustinerea UE, SUA si a Federatiei Ruse inclusiv, noi vom obtine semnarea unui acord, aprobarea unui plan de actiuni concrete privind termenele respective pentru evacuarea a armamentului" a spus Tarlev. Iurie Rosca, vicepresedintele Parlamentului si liderul opozitiei crestin-democrate, spune ca declaratia lui Ivanov nu aduce nimic nou in pozitia Kremlinului. "Republica Moldova nu pretinde, sub nici o forma, patrimoniul militar al Federatiei Ruse, iar incetarea starii de ocupatie inseamna deopotriva evacuarea arsenalului militar si a efectivului militar al acestei tari, astfel incat si din punct de vedere al angajamentelor internationale ale acestei tari, si din punct de vedere tehnic ambele sarcini sunt realizabile, daca ar exista vointa politica a actualei conduceri a Federatiei Ruse", a declarat Rosca, citat de BBC.

Principala motivatie a lui Serghei Ivanov este ca o mare parte din munitiile si echipamentele militare pe care le detine sunt netransportabile. El nu a dat un termen pana la care armamentul va putea deveni transportabil, ceea ce in opinia observatorilor politici din zona, va crea premisele unei prezente permanente a militarilor rusi in regiune.

Cel putin autonomie

Ivanov a mai declarat ca actuala politica a conducerii de la Chisinau este indreptata spre deteriorarea relatiilor ruso-moldovenesti.

Oficialul de la Moscova a facut aluzie la legea privind statutul special al Transnistriei in cadrul Republicii Moldova, semnata de presedintele Vladimir Voronin, la sfarsitul saptamanii trecute. Documentul prevede ca Rusia trebuie sa-si retraga trupele din Transnistria pana la sfarsitul anului viitor.

Legea privind principiile de baza pentru statutul special al Transnistriei spune ca regiunea va primi titlul de unitate teritoriala speciala, care va avea un organ legislativ propriu, numit Consiliu Suprem, care va adopta o lege fundamentala, dar care nu va avea dreptul de secesiune. Demilitarizarea si democratizarea sunt pasii necesari a fi dusi la capat inainte de desfasurarea alegerilor pentru Consiliul Suprem.

Garantii pentru functionari

In baza acestei legi, Voronin a aprobat, ieri, o serie de garantii cu privire la dreptul de proprietate si la dreptul muncii. Astfel, functionarilor din structurile institutiilor regimului separatist li se garanteaza ramanerea in functie si recunoasterea vechimii in munca, iar alocatiile sociale vor ramane la acelasi nivel. Sunt exclusi de la acest tip de garantii membrii Serviciului transnistrean de securitate.

In sedinta guvernului de la Chisinau, condusa de Voronin, s-a mai decis relaxarea restrictiilor impuse anul trecut, pe fondul crizei scolilor cu predare in limba romana din Transnistria, agentilor economici din regiune. Firmele din regiunea transnitreana vor avea un regim mai lejer de autorizare a operatiunilor de import-export.

Decizia a fost luata in coordonare cu guvernul ucrainean, care a promis ca nu va mai permite contrabanda pe segmentul transnistrean al granitei dintre Republica Moldova si Ucraina. Pe 23 august este asteptata la Chisinau o delegatie a Uniunii Europene, care va pregati desfasurarea misiunii de monitorizare pe segmentul transnistrean al granitei moldo-ucrainene, a mai anuntat, ieri, Voronin, citat de Delta RFI.

Retragere din Georgia

Primul convoi de forte militare rusesti care se retrage din Georgia a trecut, ieri, granita cu Rusia. Astazi. Retragerea militarilor rusi survine dupa ani de negocieri asupra prezentei continue a Rusiei in fosta republica sovietica, fiind perfectata in luna mai. Se asteapta ca finalizarea procesului sa dureze cel putin trei ani.

Prezenta militara rusa in Georgia dateaza din cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, cand liderii georgieni au solicitat protectia Rusiei fata de invadatorii turci.

Moscova: "Trupele ruse nu vor pleca din Transnistria pana cand intreg patrimoniul Federatiei Ruse - armament, munitii de lupta, proprietati - nu va fi transferat pe teritoriul rus".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.