Planeta a X-a a Sistemului Solar a fost descoperita de astronomi americani care au folosit telescoapele Observatorului Palomar, din California.

Oficial, acest obiect cosmic a primit numele "2003 UB313", dar unul dintre membrii echipei, Michael Brown, a anuntat ca autorii descoperirii au propus numele "Xena"-dupa personajul SF "printesa razboinica", interpretat de actrita neozeelandeza Lucy Lawless. Probabil ca ei s-au gandit insa si la X ca simbol al "necunoscutei" in stiinta.

Este o lume bizara, aflata in acest moment la peste 14 miliarde de kilometri de Pamant, cam de o suta de ori mai departe de Soare decat planeta noastra. De asemenea, "Xena" se gaseste actualmente la o distanta de trei ori mai mare decat planeta a noua, Pluto. Unui om aflat pe planeta Xena, Soarele i-ar aparea aproape la fel ca orice stea mai stralucitoare...

Xena ar putea fi locul ideal de vacanta pentru pamantenii loviti de canicula - la suprafata planetei, temperatura este cu doar cateva grade dasupra lui zero absolut. Un an xenian, o orbita completa in jurul Soarelui, dureaza 560 de ani terestri.

Unii astronomi nu sunt de acord cu afirmatia ca acest corp ceresc nou descoperit este o planeta adevarata, ei considerand ca este doar un asteroid mai mare. Exista si astronomi care sustin ca Xena nu este decat una din miile de "planete minore" ale Sistemului nostru Solar.

Astronomii americani au calculat, in functie de luminozitatea corpului ceresc, ca planeta Xena are dimensiuni ceva mai mari decat Pluto (al carui diametru este de numai circa 2200 de kilometri). Recent, lumea stiintifica a fost agitata de o controversa starnita de astronomi care au sustinut ca Pluto insusi nu este o mica planeta majora, ci o planeta minora mare. Controversa s-a domolit, castig de cauza avand adeptii calitatii de planeta propriu-zisa, una din cele noua planete majore care evolueaza in jurul Soarelui.

Atat Pluto, cat si Xena fac parte din asa-numitul "brau Kuyper", de la periferia Sistemului Solar, brau format din mii de obiecte de tip "asteroid".

Problema cu care se confrunta astronomii este ca nu exista o definitie exacta a planetei. Daca Pluto ar fi fost descoperit astazi, si nu in 1930 (de catre americanul Clyde Tombaugh), probabil ca nu ar fi fost clasificat "planeta majora".

"Xena" a fost zarita, de fapt, la 8 ianuarie anul acesta, dar astronomii si-au anuntat descoperirea de-abia sambata, pentru ca au dorit sa faca mai intai masuratori cat mai exacte. Ei ar mai fi asteptat o vreme, pentru a face masuratori si mai precise, dar un hacker a reusit sa patrunda pe site-ul web parolat unde se pastrau informatiile si a amenintat ca va da totul in vileag.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.