Treizeci si doi de deputati apropiati de Gianfranco Fini, presedintele Camerei Deputatilor, au demisionat din partidul lui Silvio Berlusconi si si-au creat propriul grup in Camera Inferioara, seful Guvernului putand sa isi piarda majoritatea absoluta in urma acestei decizii.

Demisionarii din Partidul Libertatii (PdL, partid de dreapta creat anul trecut de cei doi fosti aliati), printre care se numara mai multi ministri din Guvernul lui Berlusconi, au anuntat oficial in Camera Deputatilor ca au decis sa isi numeasca grupul "Viitor si libertate pentru Italia", transmite MEDIAFAX, citand AFP.

Guvernul dispunea pana in prezent de o majoritate confortabila in Camera Inferioara, cu 271 de mandate ale PdL, 59 ale Ligii Nordului - partidul populist si antiimigratie condus de Umberto Bossi, al doilea mare aliat al premierului italian -, la care se adauga 12 deputati de centru-dreapta.
Opozitia dispune, la randul sau, de 269 de mandate, in timp ce alti 19 deputati oscileaza intre cele doua tabere. Majoritatea absoluta este de 316 voturi, din 630 de deputati.

Editorialistul cotidianului economic Sole 24 ore, Stefano Folli, anuntase in cursul diminetii ca demisionarii, daca sunt in numar de cel putin 30, "vor fi in masura sa provoace pierderea de catre Guvern a majoritatii absolute in Camera".


Dar potrivit presei italiene, Berlusconi a prevazut aceste plecari si a inceput deja tratative pentru a-si asigura votul persoanelor indecise.

In orice caz, Berlusconi s-ar putea confrunta cu dificultati in adoptarea unor texte de importanta majora, cum sunt reformele sale in domeniul justitiei, si s-ar putea vedea constrans sa incheie de fiecare data aliante cu deputatii de centru. El a exclus insa joi seara posibilitatea ca Guvernul sau sa cada. "Nu exista nici un risc. Dispunem de o majoritate", a afirmat Berlusconi, care a respins ipoteza organizarii de alegeri anticipate inainte de termen, adica inainte de 2013.

Confirmand vineri ca nu avea nici o intentie sa demisioneze din postul de presedinte al Camerei, asa cum ii cerea Berlusconi, Fini a declarat ca acesti deputati "vor sustine" Guvernul, atunci cand este vorba despre masuri conforme cu programul PdL.

Citeste si:
Silvio Berlusconi, internat la terapie intensivă. Starea fostul...
Silvio Berlusconi, internat...

Dar ei "nu vor ezita sa se opuna unor decizii ale Executivului injuste sau contrare interesului general", a avertizat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.