O unitate ultrasecreta a politiei secrete bulgare din perioada comunista avea rolul de a rapi, discredita si ucide disidenti bulgari emigrati in intreaga lume, chiar cu mult timp inainte de asasinarea scriitorului bulgar Gheorghi Markov la Londra in 1978.

Unitatea speciala, supranumita "Serviciul 7", a fost creata la mijlocul anului 1963. Pana in 1972, ea era implicata in cel putin zece operatiuni sub acoperire impotriva bulgarilor care au fugit de represiunea comunista si care s-au stabilit in Italia, Marea Britanie, Danemarca, Germania de Vest, Turcia, Franta, Etiopia, Suedia si Elvetia, relateaza publicatia electronica EUObserver, citata de MEDIAFAX.

Aceste dezvaluiri survin dupa ce cotidianul bulgar 24 Ceasa a analizat aproape 5.000 de pagini de dosare recent declasificate ale fostelor servicii secrete comuniste.

Activitatile Serviciului 7 se ghidau dupa un set de "principii de baza", formulate la 10 martie 1964 si aprobate de ministrul de Interne de atunci, generalul Diko Diko. Aceste principii permiteau rapirile sau "eradicarile" de persoane. Tintele erau identificate drept "tradatori ai patriei, care au cauzat prejudicii majore si au condus activitati ostile", potrivit unui document din 1967.

In 1967, unitatea era formata din 39 de agenti, care colaborau cu "camarazii sovietici" din KGB, dar si cu alte servicii speciale din fostul bloc comunist. Bulgarii erau interesati cel mai mult de cele mai recente arme si otravuri - in special cele fara gust, culoare sau miros si cu efect intarziat. Victimele trebuiau adormite si otravite, potrivit rapoartelor de la sfarsitul anilor '60 si inceputul anilor '70.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.