Raiduri masive in Marea Britanie soldate cu explozii, impuscaturi si arestari. Italia este in alerta maxima. In Turcia, strainii sunt tintele Al-Queda.

Politia britanica a arestat, ieri, doi indivizi suspectati ca ar fi comis atacurile de saptamana trecuta asupra statiei de metrou Oval si din autobuzul supraetajat, care circula pe ruta Waterloo-Hackney, transmite BBC. Initiativa s-a soldat si cu capturarea unei a treia persoane. Valul arestarilor a continuat cu retinerea a doua femei in gara Liverpoll Street, aflata in estul Londrei. Politia nu a facut publice, deocamdata, motivele arestarii celor doua.

Totodata, Scotland Yard-ul a initiat o ampla operatiune in vederea capturarii persoanelor responsabile pentru tentativa esuata de repetare a atentatelor de la 7 iulie, soldate cu 56 de morti si peste 700 de raniti, realizand raiduri pe mai multe proprietati din Notting Hill. Potrivit martorilor oculari, interventia Politiei britanice a fost insotita de trei focuri de arma si de o explozie puternica. Scotland Yard-ul a declarat ca nu detine informatii referitoare la folosirea armelor de foc in cadrul operatiunilor desfasurate in cartierul londonez.

Arestari in cazul ambelor atentate

Un alt cetatean britanic, de origine indiana, a fost retinut in Zambia de autoritatile americane, fiind suspectat de implicare in atentatele teroriste de la 7 iulie si de organizarea, in 1999, in Statele Unite, a unei tabere de antrenament jihadiste, informeaza Mediafax. Haroon Rashid Aswat, in varsta de 30 de ani, se afla in custodia autoritatilor americane din Zambia, fiind banuit ca ar fi avut legaturi cu autorii atentatelor de la Londra.

Potrivit CNN, SUA au solicitat capturarea lui Aswat cu aproximativ o luna inainte de producerea atacurilor asupra retelei de transport londoneze la 7 iulie, in vederea interogarii acestuia in legatura cu un complot organizat in 1999 vizand infiintarea unei "tabere de antrenament jihadiste" in Oregon, insa oficialii de la Londra nu au dat curs acestei cereri.

Intre timp, interogatoriul lui Yassin Hassan Omar, suspectat de participarea la atentatele esuate de la 21 iulie din Londra, se deruleaza foarte lent, suspectul originar din Somalia solicitand un translator si asistenta medicala, relateaza The Times, in editia electronica de ieri, preluat de Mediafax. Barbatul, care locuieste in Marea Britanie de la varsta de 11 ani, ar fi solicitat mai multe pauze, invocand motive medicale, precum dureri de cap si greata, pe care le-a atribuit pistoalelor Taser cu socuri electrice, folosite de Scotland Yard in timpul arestarii sale. Omar nu poate fi retinut in arestul politiei mai mult de 14 zile fara a fi formulata o acuzare impotriva sa, fapt ce ii nemultumeste pe comandantii Politiei Metropolitane, care considera ca perioada este insuficienta pentru un interogatoriu complet.

Ministrul italian de Interne avertizeaza populatia

Exista informatii si imprejurari care indica posibilitatea unui atac terorist in Italia, se arata intr-o nota informativa semnata de ministrul de Interne italian, Giuseppe Pisanu, citata de cotidianul "Corriere della Sera" in editia electronica de ieri, dupa cum relateaza Mediafax. Amenintarea terorista internationala, de tip islamist, "ne obliga sa mentinem starea de alerta intensa si prelungita", noteaza Pisanu in documentul adus, joi, in atentia Senatului italian, avertizand ca "dincolo de amenintarea Al-Queda, mai exista o amenintare cu multiple fatete, a grupurilor autonome, motivate de aceeasi ideologie, dar care actioneaza din motive specifice, nationale".

Amenintarea terorista "nu lasa loc divergentelor de opinie si necesita, in schimb, o orientare comuna, intr-un climat de concordie politico-institutionala", a adaugat Pisanu, subliniind ca decretul-lege cu privire la masurile anti-teroriste "este deschis contributiilor, ameliorarilor si adaugirilor realizate prin dezbatere parlamentara". In ceea ce priveste capacitatea statului italian de a se apara impotriva terorismului, ministrul de Interne a afirmat ca "Italia nu este novice in acest domeniu, ci are o baza solida de aparare", iar sistemul de securitate "lucreaza in trei directii principale: apararea obiectivelor pe care Comitetul national pentru ordine si siguranta publica le considera cele mai expuse; tinerea sub control a mediilor in care se poate contura o amenintare terorista; monitorizarea atenta a cetatenilor extracomunitari care fac deja obiectul unor anchete judiciare si intensificarea anchetelor in curs."

Comitet islamic anti-terorism

Totodata, textul semnat de oficialul italian anunta crearea unui Comitet consultativ al Islamului italian, insarcinat cu medierea dialogului intre comunitatea islamica de pe teritoriul Italiei si autoritati. Comitetul va reuni "persoane de cultura si religie islamica, care nu doar ca sunt straine de orice forma de fanatism religios si extremism politic, ci adera cu convingere la valorile si regulile societatii noastre democratice", a specificat Pisanu, subliniind ca organismul consultativ "va trebui sa actioneze in perspectiva formarii unui Islam italian, care respecta identitatea noastra nationala si legile noastre, pastrandu-si, in acelasi timp, identitatea si diferentele compatibile cu societatea noastra".

Berlusconi: "Guvernul este in alerta maxima"

Posibilitatea unui atac terorist pe teritoriul Italiei fusese, deja, mentionata, in dimineata zilei de joi, de premierul italian, Silvio Berlusconi, in discursul tinut de acesta la congresul national al partidului Forza Italia. Berlusconi a facut apel la poporul italian sa nu se lase cuprins de panica, deoarece "guvernul este in alerta maxima" si face tot posibilul pentru a garanta securitatea populatiei. El a reafirmat hotararea Italiei de a-si mentine trupele in Irak. "Este de datoria noastra sa fim in Irak", a spus el. "De ce sa ne retragem trupele din aceasta tara, dar nu si din Bosnia sau Kosovo ? Misiunea noastra in Irak este un succes".

1000 de suspecti in Turcia

Reteaua Al-Queda ar putea, in urmatoarele luni, sa atace Turcia, unde 1000 de persoane suspectate de a avea legaturi cu organizatia terorista a lui Osama Ben Laden se afla sub supravegherea serviciilor speciale, a avertizat seful adjunct al politiei din Istanbul, citat de Rompres. "Dupa atentatele de la Londra si Sharm el-Sheikh, valul de terorism pare sa se intinda de la vest catre est", a subliniat oficialul de la Istanbul, adaugand ca se asteapta ca in Turcia sa aiba loc un atentat pana in noiembrie.

Pentru a evita o repetare a atacurilor comise in 2003 la Istanbul si soldate cu 63 de morti, politia turca si-a dublat eforturile de cercetare, precum si colaborarea sa cu politiile din strainatate, a indicat sursa citata. Politia supravegheaza comerciantii care vand produse ce ar putea servi la fabricarea de dispozitive explozive, iar statiile de autobuz si de metrou din Istanbul se afla sub inalta supraveghere. In plus, oficialul politiei din Istanbul a apreciat drept putin probabil un atac impotriva transportului in comun din aceasta metropola. "In Turcia, Al-Queda nu vizeaza oamenii de pe strada, atacurile precedente au aratat ca ei vizeaza strainii", a mai spus seful adjunct al politiei din Istanbul.

Alarma falsa peste Ocean

Principala retea a metroului din Toronto, cel mai mare oras al Canadei, a fost inchisa joi dimineata, pentru scurt timp, in urma unei alerte cu bomba, au anuntat, intr-un comunicat, autoritatile insarcinate cu administrarea retelei. La solicitarea politiei din Toronto, administratia metroului a inchis "portiuni ale retelei, timp de 53 de minute, din cauza unei amenintari nespecificate", precizeaza comunicatul, citat de Mediafax. Un numar de 18 statii au fost inchise pe durata operatiunilor de cautare a eventualilor explozibili. Politia a primit amenintarea cu bomba printr-un apel telefonic.

"Luam in serios toate apelurile. Am evacuat statiile, dupa care am efectuat controale amanuntite, dar nu am descoperit nimic", a declarat un purtator de cuvant al politiei. "Incercam sa identificam originea apelului. Este dificil de spus daca acesta are legatura cu evenimentele din Londra", a adaugat oficialul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.