Regizorul franco-polonez Roman Polanski nu va fi extradat autoritatilor americane, a anuntat luni ministrul elvetian al Justitiei, Eveline Widmer-Schlumpf.

Autoritatile elvetiene au anuntat luni in cazul extradarii regizorului Roman Polanski ceruta de SUA in cazul condamnarii realizatorului pentru intretinerea de relatii sexuale cu o minora in urma cu 33 de ani. Astfel, potrivit unui comunicat publicat de Oficiul Federal Elvetian pentru Politie si Justitie, faimosul regizor nu va fi extradat pentru a se prezenta in fata justitiei americane.


Totodata, masurile de restrictionare a libertatii au fost ridicate, mai arata comunicatul. Motivele pentru care decizia de respingere a petitiei de extradare a SUA au fost legate atat de faptul ca in cererea de extradare au existat neclaritati, cat si pentru ca au fost luate in considerare principiile de actiune ale statului care decurg ordinea publica internationala.

Astfel, in cadrul procedurilor, Oficiul Federal Elvetian pentru Politie si Justitie a cerut autoritatilor americane sa fundamenteze cererea de extradare prin adaugarea de dovezi din audierea procurorului Roger Gunson, care s-a ocupat de cazul regizorului in anii '70. Dosarele ar fi putut demonstra ca judecatorul de caz a declarat intr-o sedinta din 1977 ca cele 42 de zile petrecute de Polanski intr-o unitate psihiatrica dintr-o inchisoare din California reprezinta intreaga perioada la care fusese condamnat regizorul - caz in care Polanski ar fi executat pedeapsa. Cererea Oficiului Federal Elvetian a fost insa respinsa de departamentul de justitie american, care a motivat ca acel dosar este secret, anunta Realitatea.net.

"In acest caz nu este posibil sa excludem ca Roman Polanski si-a executat deja sentinta la care a fost condamnat la acel moment si ca cererea de extradare nu este justificata", precizeaza comunicatul guvernului federal elvetian.

Citeste si:
Elena Udrea va rămâne în arest în Bulgaria, până la extrădarea în...
Elena Udrea va rămâne în...


Purtatorul de cuvant al ministrului elvetiana anuntase luni dimineata ca Eveline Widmer-Schlumpf urma sa sustina o conferinta despre cazul lui Polanski, insa a refuzat sa dea detalii despre decizia luata in ceea ce priveste extradarea acestuia, transmite NewsIn.

In urma cu o saptamana presa elvetiana cita surse oficiale potrivit carora decizia Oficiul Federal pentru Justitie urmau sa fie in favoarea extradarii lui Polanski.


Extradarea regizorului este o decizie complicata si sensibila din punct de vedere diplomatic pentru Elvetia, deoarece pe langa vechimea cazului Polanski - peste 30 de ani -, mai sunt implicate atat acuzatii aduse judecatorului de caz, care nu ar fi respectat procedurile, cat si faptul ca regizorul a fugit din SUA pentru a scapa de puscarie.
Citeste si:
O minoră a urcat drogată la volan și și-a ucis fratele într-un...
O minoră a urcat drogată la...

Regizorul a fost arestat in 26 septembrie 2009 la Zurich, a fost inchis timp de doua luni, iar apoi justitia elvetiana a decis plasarea acestuia in arest la domiciliul sau din statiunea elvetiana Gstaad. Polanski a parasit SUA in 1978, inainte de a fi condamnat, si nu s-a mai intors de atunci.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.