Naveta Discovery s-a cuplat, ieri, cu Statia Spatiala Internationala, urmand sa astepte rezultatele anchetei realizate de NASA pentru a stabili efectele incidentelor de la lansare. Ultimele manevre de navigare in vederea arimarii, desfasurate deasupra statului Chile, au fost filmate de NASA si difuzate in direct pe reteaua sa de televiziune. Agentia spatiala a anuntat ca isi suspenda toate lansarile de navete dupa ce o scurgere de spuma izolatoare a provocat explozia rezervorului extern de combustibil al lui Discovery, in timpul lansarii de marti.

Desi primele cercetari nu au scos la iveala eventuale defectiuni ale corpului navetei, nu este inca foarte clar daca echipajul va trebui sau nu sa astepte pe Statia Spatiala Internationala sosirea ajutoarelor. Intre timp insa, echipajul format din sapte astronauti, a reusit sa inspecteze, timp de sase ore, invelisul exterior al navetei, cu un brat robotizat cu lasere si o camera video. Legat de incidentul de la lansare, directorul de zbor, Paul Hill, a calmat ingrijorarile americanilor, afirmand ca unul dintre obiectele desprinse din nava este o placuta termica.

Discovery este "invelita" de 25.000 de astfel de placute. Este prea devreme sa se spuna daca echipajul este sau nu in pericol, in cazul celui mai rau scenariu, dupa cuplarea la Statia Spatiala Internationala, o alta naveta urmand sa plece spre aceasta pentru a recupera echipajul. Discovery ar plonja atunci in Pacific. Intre timp insa, cei sapte astronauti asculta, in fiecare dimineata, Sony si Cher.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.