Pana la 300 de spioni rusi s-ar afla in prezent numai in Marea Britanie, unde strang informatii despre subiecte precum politica externa a noului guvern, au declarat surse din serviciile de informatii, precizand ca spionajul este in continuare o provocare, la doua decenii dupa Razboiul Rece.

"Cred ca ceea ce ii intereseaza cu adevarat sunt lucruri precum, care este politica externa a acestui guvern in timpul lui Clegg si Cameron. Va fi cam aceeasi atitudine dura fata de Rusia, sustinere fata de tarile din Europa de Est care a fost in timpul lui Tony Blair? Va trece inapoi la realpolitik, mai putina preocupare fata de aliati, mai multa fata de comert? Vor raspunsuri la astfel de intrebari", a explicat Edward Lucas, expert in tehnici de spionaj de dupa Razboiul Rece, conform NewsIn.

Analistul rus Aleksandr Nekrasov a declarat ca folosirea de spionilor este o tehnica pe care Moscova o favorizeaza de multi ani, chiar si dupa Razboiul Rece.

"Probabil exista spioni intariti, profesionisti, iar acestia ar fi in numar destul de mic, cautand altii pe care sa ii recruteze, acesta este scopul final al oricarui serviciu de informatii. Ceilalti furnizeaza pur si simplu informatii de afaceri, informatii despre oameni. Practic s-ar imprieteni cu oameni de dragul conexiunilor. Asa ca da, este posibil sa existe o retea vasta de persoane care sa ajute serviciile ruse de informatii in Marea Britanie", a adaugat el.

Pana in prezent, impactul politic al acestei chestiuni a fost mic, toate partile parand sa se priveasca in perspectiva, potrivit Skay News.

La randul sau, o fosta directoare a serviciilor de informatii britanice MI5, Stella Rimington, a acuzat serviciilor ruse de securitate ca sunt la fel de active in prezent in M. Britanie ca si in timpul Razboiului Rece, relateaza Sunday Telegraph.

"Organizatiile care au succedat KGB sunt la fel de active ca predecesorul lor", a spus ea, subliniind ca acest fenomen reprezinta o amenintare pentru interesele de securitate si economice ale Londrei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.