Peste 400 de refugiati uzbeci - aflati in Kargazstan de la reprimarea sangeroasa a revoltei de la Andijan din Uzbekistan - urmeaza sa fie transferati in scurt timp catre o tara terta, posibil Romania.

"Potrivit informatiilor de care dispun, refugiatii vor pleca spre Romania", a declarat ieri procurorul general kirghiz, Azimbek Beknazarov, citat de AFP. Circa 150 dintre cei 426 de uzbeci care s-au refugiat in Kargazstan in luna mai se aflau ieri la pranz pe aeroportul din Biskek si isi asteptau rudele pentru a parasi Asia Centrala. Ei au fugit din Uzbekistan dupa reprimarea insurectiei de la Andijan, soldata cu un numar de morti cuprins intre 500 si 1000. Guvernul uzbec nu recunoaste decat existenta a 187 de victime in acele evenimente si ii acuza pe acesti refugiati ca sunt teroristi islamisti.

Intr-un comunicat primit tot ieri la redactie, Vasile Dragoi, directorul Oficiului National pentru Refugiati - institutie subordonata Ministerului de Interne -, afirma ca intr-adevar Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati si Organizatia Internationala pentru Migratie au adresat solicitari oficiale autoritatilor de la Bucuresti pentru "gazduirea temporara in Romania, din motive umanitare, a unui grup de cetateni uzbeci". Sunt in curs consultari intre Oficiul National pentru Refugiati si reprezentantii de la Bucuresti ai organismelor internationale mentionate "pentru discutarea conditiilor concrete in care tara noastra ar putea eventual raspunde pozitiv acestor demersuri", precizeaza comunicatul.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.