Sefa diplomatiei americane, Hillary Clinton, a declarat la Kiev ca usa NATO ramane in continuare deschisa pentru Ucraina, desi noua putere ucraineana a renuntat la aceasta idee, subliniind, de asemenea, ca tara nu trebuie sa aleaga intre Moscova si Occident.

Secretarul de stat american a salutat activitatea noului presedinte Viktor Ianukovici, care i-a urmat in februarie prooccidentalului Viktor Iuscenko, evitand criticile la adresa liderului de la Kiev.

"Usa NATO ramane deschisa, dar ii revine Ucrainei sa decida daca va urma sau nu aceasta cale sau alta", a declarat Clinton dupa intalnirea cu omologul sau ucrainean, Konstantin Griscenko. Aderarea Ucrainei la NATO, care provoca nemultumirea Moscovei, a fost sustinuta puternic de fostul presedinte Viktor Iuscenko, sprijinit de Washington, scrie NewsIn.

Noul presedinte Viktor Ianukovici nu a ezitat insa sa-si exprime opozitia fata de acest proiect, la conferinta de presa comuna cu sefa diplomatiei americane. El a insistat astfel asupra importantei sustinerii SUA pentru "Ucraina ca stat european neangajat".

Pe de alta parte, Hillary Clinton a facut referire la apropierea spectaculoasa de Moscova lansata de noile autoritati ucrainene. "Unii incearca sa-i forteze pe ucraineni sa aleaga intre un angajament cu Rusia sau cu Occidentul. Credem ca aceasta este o alegere falsa", a declarat secretarul de stat american. "Speram ca Ucraina va avea relatii bune cu vecinii, inclusiv cu Rusia", mentinand in acelasi timp "legaturi apropiate si constructive cu Statele Unite si Uniunea Europeana", a adaugat sefa diplomatiei americane.

Secretarul de stat american a salutat, de asemenea, "proiectele de reforme" economice ale guvernului Ianukovici, angajamentul democratic si dorinta de apropiere a Kievului de UE.

Hillary Clinton a evitat sa critice public regimul ucrainean privind libertatea presei, in conditiile in care numeroase publicatii si jurnalisti de la Kiev acuza autoritatile ca vor sa impuna cenzura. Potrivit unor diplomati americani de rang inalt, Hillary Clinton a evocat o serie de incidente in acest sector in cursul intalnirii cu presedintele Ianukovici, facand in special referire la cazurile posturilor de televiziune 1+1 si STB, care au denuntat inca din luna mai tentativele de cenzura.

La conferinta de presa, secretarul de stat american a felicitat insa guvernul pentru angajamentul initial in combaterea cenzurii, iar ulterior a invitat autoritatile sa concretizeze promisiunile cu masuri concrete.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

De asemenea, Hillary Clinton a declarat ca Washingtonul este pregatit sa investeasca in domeniul energetic din Ucraina, in special in sectorul nuclear si al gazelor. "Companiile americane ar fi interesate in special in domeniul nuclear civil, dezvoltarea industriala a metanului si de forajele la mare adancime in Marea Neagra", a precizat Clinton.

La randul sau, presedintele Ianukovici a invitat UE si Rusia sa participe la construirea unui nou gazoduct in Ucraina, pentru a creste tranzitul gazului rus spre Europa, in conditiile in care 80% din acesta trece pe teritoriul ucrainean.

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, se va afla sambata intr-o scurta vizita in Polonia, unde va semna un acord privind scutul antiracheta. Polonia a acceptat sa gazduiasca o baza permanenta a scutului, program pe care Rusia il considera o amenintare.
De la Varsovia, Hillary Clinton isi va continua turneul in Caucaz cu vizite in Azerbaidjan, Armenia si Georgia.

Citeste si:
Hilarry Clinton, atac la Bernie Sanders: "N-a realizat nimic"
Hilarry Clinton, atac la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.