Dupa un an de la capturarea dictatorului Saddam Hussein, pe 13 decembrie 2003, violentele persista in Irak, chiar daca americanii considerau ca arestarea dictatorului va pune capat luptelor de gherila controlate de Saddam. Cel putin sapte persoane si-au pierdut viata si alte 19 au fost ranite in Irak, ca urmare a exploziei unui vehicul-capcana detonat luni dimineata de un atentator kamikaze la una dintre intrarile principale ale Zonei Verzi, cartier fortificat din centrul Bagdadului, care adaposteste sediile mai multor ambasade, precum si cladirea guvernului interimar irakian. Atacul a avut loc la ora locala 09:00 (08:00, ora Romaniei), ora la care majoritatea irakienilor se deplaseaza spre locurile de munca. Surse ale politiei irakiene au anuntat ca in masina capcana s-a aflat un kamikaze care a detonat explozia. Atentatul sinucigas a fost revendicat de Organizatia al-Qaida pentru Razboi Sfant in Irak, condusa de Abu Musab al-Zarkawi. "in aceasta zi binecuvantata, un leu al batalionului martirilor a lovit un grup de tradatori si de americani din Zona Verde", se arata intr-un comunicat afisat de unul din siturile Internet folosite de islamisti. Pe de alta parte, fortele americane continua sa plateasca tribut violentelor si instabilitatii din Irak.

Sapte puscasi marini americani au fost ucisi, duminica, in provincia Al-Anbar, in care se afla principalele orase rebele irakiene, Fallujah si Ramadi, au anuntat surse militare. Victimele, membri ai Corpului intii Expeditionar al Marinei americane, si-au pierdut viata in doua incidente separate. Aviatia militara americana a incercat sa distruga duminica un adapost al rebelilor din Fallujah, in timp ce puscasii marini si-au intensificat operatiunile de cautare a insurgentilor in orasul sunnit. Operatiunile au fost declansate dupa ce sambata au reizbucnit luptele la nord si sud de Fallujah. in timpul ofensivei de la Fallujah, declansate la 8 noiembrie, fortele coalitiei au ucis sute de combatanti sunniti.

Dupa uciderea celor sapte puscasi marini, trupele americane au lansat o serie de bombardamente. Referitor la violentele din Irak, presedintele interimar irakian, Ghazi al-Yawer, a afirmat ca se asteapta ca numarul incidentelor violente sa creasca in saptamanile ce vor preceda scrutinul din 30 ianuarie si considera ca prioritatea Guvernului irakian este de a-i convinge pe oameni ca pot vota in siguranta, scrie BBC. Al-Yawer a apreciat ca Statele Unite si Marea Britanie au comis o mare greseala desfiintand armata irakiana dupa indepartarea de la putere a lui Saddam Hussein. Ghazi al-Yawer a explicat ca aceasta strategie a creat un vid de securitate, favorizand valul de violente cu care se confrunta Irakul. "Am fi putut identifica mai degraba persoanele care ar fi trebuit excluse, decat pe cei pe care ii recrutam si acest lucru ar fi redus problemele", a subliniat Al-Yawer.
In asteptarea procesului, Saddam Hussein scrie poezii si face greva foamei

In ajunul sarbatoririi capturarii lui Saddam Hussein, o batalie a comunicatelor a fost declansata intre echipa de avocati a dictatorului si armata americana. Badiaa Aref Ezzat, cel care l-a aparat in instanta si pe fostul vicepremier Tarek Aziz, a declarat presei ca dictatorul irakian si alti 11 fosti responsabili ai regimului sau sunt in greva foamei. Saddam Hussein, care a fost capturat de americani pe 13 decembrie 2003, este de doua zile in greva foamei, ca modalitate de protest impotriva "tratamentului necorespunzator" la care a fost supus. El este detinut in prezent, impreuna cu 11 dintre fostii sai demnitari, intr-o tabara militara din apropierea aeroportului de la Bagdad si va fi judecat imediat dupa alegerile din Irak din ianuarie 2005, riscand chiar pedeapsa cu moartea.

Declaratia prin intermediar a lui Saddam Hussein a fost dezmintita categoric de armata americana. Purtatorul de cuvant - locotenentul-colonel Barry Johnson - a confirmat ca mai multi dintre colaboratorii sai incarcerati refuza mancarea, dar ca "aceasta nu-l implica in nici un fel pe Saddam. El este intr-o stare buna de sanatate si isi continua viata normal, ceea ce inseamna ca nu a incetat sa se alimenteze." Acelasi oficial, care este si insarcinatul cu operatiunile de detentie din Irak, a afirmat in cursul zilei de ieri ca "anumiti detinuti, dupa micul dejun de sambata, s-au hotarat sa faca circ si sa-si refuze masa. Respectivii si-au primit pana la urma ratia militara si si-au rontait-o cu totii". Din cei 12 detinuti importanti, cinci mananca cu regularitate, intre acestia aflandu-se si Saddam Hussein, care si-a luat toate mesele.

Alti sapte si-au redus alimentatia, fara a renunta total sa se hraneasca, sustine aceeasi sursa. Johnson a apreciat totodata ca "motivatia acestui comportament este ca doresc sa primeasca mai multe vizite din partea Comitetului international al Crucii Rosii" . Avocatii fostului presedinte au mers inca si mai departe si au reclamat duminica eliberarea imediata a acestuia, intrucat detentia sa "a fost ilegala inca de la bun inceput". Capturarea sa este, mai mult, "o ridicare in forta, urmata de detentie intr-un loc secret si izolare in celula, actiuni condamnate de toate conventiile internationale", estimeaza echipa juridica.

Autoritatile americane au refuzat pana in prezent sa permita avocatilor sau membrilor familiei sa il intalneasca pe fostul dictator. "A-i refuza acest drept este o grava violare a protocoalelor internationale", subliniaza textul semnat de principalii noua avocati ai lui Saddam, angajati de sotia acestuia, Saddam Hussein Sajida. Nici unul dintre avocatii sai nu a fost prezent cand acesta a comparut la tribunalul din Bagdad in iulie 2004 si cand au fost facute cunoscute principalele capete de acuzare retinute impotriva lui: asasinarea rivalilor sai politici, gazarea kurzilor in 1988, invadarea Kuweitului in 1990 si represiunea revoltelor siite si kurde din 1991. in tot acest timp, Saddam Hussein se cufunda intr-o existenta plictisitoare in spatele gratiilor, unde primeste periodic vizitele reprezentantilor Crucii Rosii, care ii aduc scrisori din partea familiei.

Fostul dictator iese din celula de doua ori pe zi, timp in care se ocupa de gradinarit, relateaza pentru presa internationala consilierul irakian pe probleme de securitate, Mouwafak al-Rubaie, care l-a vizitat ultima data in urma cu trei luni. Printre activitatile desfasurate de fostul sef de stat irakian se mai numara si scrierea de versuri, despre care oficialul irakian a declarat ca sunt "cele mai proaste de pe pamant". "Chiar si eu as fi putut scrie poezii mai bune in engleza decat scrie el in araba", l-a recenzat destul de dur al-Rubaie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.