Guvernul italian va face apel la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru a stopa interdictia vizand crucifixele din salile de clasa din peninsula.

CEDO a aprobat anul trecut o plangere impotriva crucifixelor din salile de clasa din Italia depusa de o femeie care a afirmat ca fiii sai au dreptul la o educatie laica, in baza Constitutiei italiene. Victoria sa a provocat o polemica in Peninsula, unde 90% din populatie se descrie crestina, relateaza BBC.

Italia incepe miercuri apelul fata de decizia instantei, care a fost interpretata de multi drept o interferenta in istoria, cultura si religia tarii. Potrivit NewsIn, daca guvernul va pierde, inseamna ca toate artefactele religioase din clasele din Uniunea Europeana ar putea fi interzise.

Vaticanul a precizat deja ca tribunalul european nu avea dreptul sa intervina intr-o chestiune atat de profund italiana si a acuzat curtea ca a ignorat rolul crestinismului in formarea identitatii europene.

Un inalt oficial din Guvernul italian a calificat sentinta drept "rusinoasa", in timp ce ministrul educatiei, Mariastella Gelmini, a subliniat ca crucifixul este un simbol al traditiei tarii si nu o marca a catolicismului.

Legea care cere ca in salile de clasa sa se afle crucifixe dateaza din anii '20. Dar rolul catolicismului ca religie de stat s-a incheiat in 1984, cand legatura oficiala dintre Vatican si Guvernul italian s-a incheiat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.