Liderul opozitiei ucrainene a fost otravit de "experti ai KGB", a declarat directorul echipei de campanie a lui Viktor Iuscenko, relateaza ABC News. Medicii austrieci au confirmat, sambata, ca Iuscenko, rivalul premierului Viktor Ianukovici la alegerile din 26 decembrie, a fost otravit cu dioxina in timpul campaniei.

Oleh Ribaciuc, directorul de campanie al candidatului liberal, a fost intrebat daca Guvernul rus si, in special, presedintele Vladimir Putin au avut vreo legatura cu acest lucru. "Nu sunt sigur in privinta Guvernului, dar ce pot spune este ca un fel de experti din fostul KGB au fost implicati in acest complot", a subliniat el.

Ribaciuc nu l-a acuzat direct pe premierul Ianukovici, dar a afirmat ca este vorba despre o ampla conspiratie. "Nu as spune ca a fost un ordin din partea premierului. Vorbesc in linii generale. E vorba despre regim", a declarat el. Oleh Ribaciuc a spus ca Iuscenko fusese avertizat despre complot. "Am discutat cu el la sfarsitul lunii iulie, dupa ce am primit mesaje de la fosti agenti secreti rusi si ucraineni care afirmau ca se pune la cale un complot si ca otravirea este varianta preferata", a explicat el.

Sursele citate l-au informat pe Iuscenko ca scopul operatiunii nu era uciderea lui, ci eliminarea din campanie. "Nu am crezut ca vor indrazni, dar s-a intamplat", a spus Ribaciuc. "Ce a fost mai grav a trecut. Iuscenko se simte foarte bine, insa are nevoie de odihna", a adaugat el.

Puterea isi traieste ultimele zile

"Regimul care a domnit in ultimii 14 ani in Ucraina isi traieste ultimele zile", a declarat, ieri, Viktor Iuscenko, la conferinta de presa sustinuta la clinica vieneza "Rudolfinerhaus". Ceea ce se petrece acum in Ucraina poate fi comparat, ca importanta, cu destramarea URSS si caderea Zidului Berlinului", a spus Viktor Iuscenko.

Liderul opozitiei ucrainene a revenit duminica seara de la Viena si a anuntat ca inainte de alegerile prezidentiale nu va mai face nici o declaratie in legatura cu otravirea sa. "Nu ar fi corect din partea mea sa ma pronunt acum asupra acestei chestiuni. Este o problema care necesita o ancheta serioasa", a declarat el. Incepand de ieri, el a intrat in campanie electorala, expertii estimand ca el ar putea castiga si mai multa popularitate dupa ce s-a anuntat oficial ca a fost otravit la cererea puterii de la Kiev. Viktor Iuscenko, un reformator pro-occidental, in varsta de 50 de ani, s-a imbolnavit brusc in luna septembrie a acestui an, el fiind spitalizat, la vremea respectiva, timp de o saptamana la o clinica din Viena. Atunci a fost lansata, pentru prima data, varianta otravirii, aceasta fiind confirmata abia duminica.

Ianukovici este nemultumit de CEC

Viktor Ianukovici, candidat la presedintia Ucrainei, a cerut Radei Supreme sa refaca componenta Comisiei Electorale Centrale, cooptand si reprezentantii lui.

"In locul celor care se intituleaza mari democrati, as rezolva aceasta chestiune, pana nu este prea tarziu, pentru a echilibra sansele celor doi candidati", a subliniat Ianukovici. In acest sens, Viktor Ianukovici propune reprezentarea egala in CEC a candidatilor la presedintia Ucrainei. In caz contrar, avertizeaza Ianukovici, el va face uz de toate mijloacele de care dispune pentru a supraveghea scrutinul din 26 decembrie.

UE discuta situatia din Ucraina

Ieri, la Bruxelles, la sedinta Consiliului UE, ministrii de externe din 25 tari ale UE au discutat situatia din Ucraina, Sudan si din zona Marilor Lacuri Africane. Vor fi abordate si probleme privind politica europeana de buna vecinatate si cele legate de pregatirea Summit-ului UE, la Bruxelles, din 16-17 decembrie.

Secretarul general al Consiliului Europei, Terry David, a sosit la Kiev, la invitatia autoritatilor ucrainene, el urmand a se intalni cu inalte oficialitati si candidatii la presedintia Ucrainei, Viktor Iuscenko si Viktor Ianukovici. Scopul vizitei secretarului general al CE il constituie informarea privind derularea campaniei electorale, pregatirile pentru repetarea turului al doilea al scrutinului prezidential.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.