Alegerile locale in Republica Moldova se dovedesc un exercitiu democratic greu de realizat pentru locuitorii Chisinaului, care se "straduiesc" de ceva timp sa-si aleaga un primar, dupa ce fostul edil-sef, Serafim Urechian, a renuntat la acest post in favoarea unui fotoliu de deputat.

Scrutinul municipal de la Chisinau se repeta, deoarece prezenta la urne, duminica, a fost prea mica. Prin urmare, continua cursa celor doi din cei zece candidati, unul propus de comunisti si un ultranationalist rusofon. Doar 20% din locuitorii cu drept de vot din Chisinau s-au prezentat ieri la urne pentru a-si alege primarul si, cum era de asteptat, scrutinul nu va fi validat, pentru ca nu a intrunit o treime din numarul total de alegatori.

FARA SURPRIZE

Nimic surprinzator nici in ce priveste ordinea de clasare a celor doi candidati care au ramas in cursa, dupa ce opt candidati democrati s-au retras. Ministrul Finantelor, Zinaida Greceanii, sustinuta de Partidul Comunistilor din Republica Moldova, a obtinut 87,79% din voturile valabil exprimate, imbunatatindu-si, in cifre absolute, performanta de acum doua saptamani si obtinand peste 96.000 de voturi. Ultranationalistul rus Valeri Klimenko, reprezentand Blocul electoral "Patria Rodina Ravnopravie", a obtinut doar jumatate din numarul de voturi pe care cele doua formatiuni reuseau sa le adune in primavara la parlamentare. El a intrunit ieri peste 13.00 de voturi, adica 12,21% din totalul voturilor valabil exprimate, si de doua ori mai mult decat cu doua saptamani in urma. In aceste conditii, Comisia Electorala Centrala a anuntat ca urmatoarea tentativa de a alege un nou primar al Chisinaului va avea loc la toamna.

FARA OPOZITIE

Motivul cresterii dezinteresului populatiei pentru alegerile locale anticipate se explica prin retragerea din cursa electorala a celor opt candidati din partea opozitiei democratice. Ei au protestat astfel fata de decizia autoritatilor de a organiza alegeri in plina perioada estivala, cand majoritatea alegatorilor tineri, cu viziuni democratice, sunt plecati la odihna. Pe de alta parte, locuitorii capitalei moldovene nu mai au incredere in nici un candidat, avand in vedere ca, fostul edil, Serafim Urechian, a fost implicat in mai multe scandaluri de coruptie. In plus, exista informatii neconfirmate, potrivit carora partidele sustinatoare ale celor doi candidati ramasi in cursa au incercat sa "mituiasca" electoratul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.