NASA ar putea lansa naveta Discovery azi, chiar daca defectiunea la unul din senzorii rezervorului extern, care a determinat amanarea lansarii pe 13 iulie, s-ar produce din nou, au anuntat, duminica, responsabilii agentiei spatiale. "Daca problema se re-peta (...) vom face din nou teste pentru a incerca sa intelegem care este cauza si daca avem destule informatii in legatura cu acest lucru, vom incepe procedurile de lansare", a explicat Wayne Hale, directorul adjunct al programului navetei, la o conferinta de presa.

O asemenea decizie nu va fi luata decat "in circumstante foarte bine definite" si numai daca anomalia se repeta la acelasi senzor, cel cu numarul doi, sau la senzorul numarul patru. Inginerii au inversat conexiunile celor doi senzori pentru a putea determina originea problemei. La lansare este nevoie doar de doi astfel de senzori, ceilalti doi fiind de rezerva. in zece zile, sute de ingineri ai NASA au testat cele 161 de cauze posibile ale acestei anomalii intermitente a senzorului numarul doi si numai trei potentiale cauze au ramas neexplicate, a subliniat Wayne Hale, calificand problema drept "frustranta".

Este vorba de interferente electromagnetice intre senzor si cutia de senzori din interiorul rezervorului extern, ipoteza care ii contrariaza cel mai mult pe cercetatori, sau o problema de conexiune, a spus Hale. "Nu vom putea raspunde la aceste intrebari pana nu vom umple rezervorul extern cu hidrogen lichid si vom testa senzorii", a insistat Michael Griffin, administratorul adjunct al NASA, in cadrul aceleiasi conferinte de presa de la Centrul Spatial Kennedy, din apropiere de Cap Canaveral, Florida.

Responsabilii NASA pareau optimisti, dar prudenti cand au fost intrebati daca Discovery va fi pregatita din punct de vedere tehnic pentru lansarea prevazuta pe 26 iulie la ora 14.39 GMT (ora locala). Naveta va avea un echipaj de sapte membri, dintre care un astronaut japonez, si va pleca spre ISS pentru o misiune de 12 zile. "Suntem pregatiti sa lansam naveta marti dimineata", a mai spus Wayne Hale, declarandu-se mai preocupat de vreme de-cat de ano-malia teh-nica.

Serviciile de meteorologie ale armatei americane a-nuntau duminica formatiuni noroase si ploi, ceea ce ar compromite lansarea. "Suntem putin ingrijorati", a spus duminica dimineata meteorologul Kathy Winters. Daca ar exista furtuni pe o raza de 37 de kilometri in jurul Centrului Kennedy, lan-sarea ar fi din nou ama-nata, deoarece vremea nefavorabila ar face periculoasa o eventuala aterizare de urgenta a navetei in minutele imediat urmatoare lansarii.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.