Al-Qaeda si-a mutat centrul de greutate in acele tari europene si musulmane care sprijina coalitia internationala impotriva terorismului. Dupa Londra, Kusadasi, Sharm El-Sheikh si Istanbul, va veni randul Romei, a anuntat Al-Qaeda.

Pentru reteaua lui Ossama ben Laden, Irakul nu mai reprezinta un centru de interes major, teroristii orientandu-se inspre Europa de Vest si inspre acele tari musulmane care au oferit Washingtonului tot sprijinul in lupta impotriva terorismului.

MADE IN SERBIA

Potrivit unor experti in terorism, citati de televiziunea americana Fox News, in spatele atacurilor de la Londra si din statiunea egipteana Sharm El-Sheikh s-a aflat reteaua Al-Qaeda. In ambele cazuri au fost folosite materiale explozive fabricate in Serbia, sustin expertii militari americani, citati de Agentia de stiri Debka din Israel. Dupa primul rand de atacuri teroriste de la Londra, din 7 iulie, anchetatorii au anuntat ca explozibilii provin de undeva din regiunea capitalei sarbe, Belgrad.

TINTE

Un lucru este clar. Al-Qaeda se afla printre noi. Intr-un comunicat postat pe Internet, brigazile Abu Hafs al-Masri, afiliate Al-Qaeda, au anuntat ieri ca, "dupa Londra, va veni randul Romei". Premierul Silvio Berlusconi este avertizat ca pastrarea trupelor in Irak are un singur raspuns: "Roma va deveni un cimitir". Recent, brigazile au dat un ultimatum tarilor europene care detin trupe in Irak, amenintandu-le cu varsarea de sange daca nu-si retrag militarii pana la 15 august. Romania, care participa cu trupe in Irak, si-a pastrat nivelul de alerta albastra dupa atentatele de zilele trecute din Egipt.

UCIDEM PENTRU A PROTEJA

La Londra, capitala europeana lovita de doua serii de atentate in numai doua saptamani, Politia, care a ucis un nevinovat banuit ca ar fi avut legaturi cu teroristii, nu exclude posibilitatea uciderii unor civili. Presa britanica vorbea ieri despre o noua politica a autoritatilor - "Ucidem pentru a proteja", indreptata impotriva teroristilor-sinucigasi. Ziarele apreciaza ca moartea brazilianului Jean Charles de Menezes, impuscat mortal de Politie intr-o statie de metrou londoneza, ar putea fi un precedent pentru aceia care nu se vor supune noilor masuri de siguranta luate de autoritati. Familia brazilianului nu a acceptat scuzele venite cu intarziere de la Londra si a anuntat ca va da in judecata Politia metropolitana.

Pe urmele vinovatilor

Politia egipteana rascoleste imprejurimile statiunii turistice Sharm El-Sheikh, in incercarea de a-i gasi pe autorii atentatelor de sambata, care s-au soldat cu peste 88 de morti si 200 de raniti. Ca si in cazul atentatelor de la Londra, Politia cauta cetateni pakistanezi. Fotografiile-portret a sase suspecti pakistanezi au fost afisate la posturile de Politie din regiunea litorala a Marii Rosii.

Pana acum au fost arestate 95 de persoane, printre care figureaza persoane eliberate recent, care fusesera retinute in cadrul anchetei privind atentatele comise in octombrie 2004 intr-o alta statiune balneara din Sinai, Taba, frecventata in special de turisti israelieni. Atunci au murit 34 de persoane. De aceasta data insa, se pare ca bombele de la Sharm El-Sheikh ii vizau pe italieni, potrivit spuselor unui ofiter de Politie citat de Corriere Della Sera. In atentatele de sambata au murit doi italieni si au fost dati disparuti alti patru, si "se stie ca Hotelul Ghazala Garden este frecventat de italieni, asa ca bomba care a explodat acolo i-a vizat pe ei", a spus Hayman Ibrahim.

In timp ce politia cauta vinovatii, organizatiile teroriste nu se pun de acord cu privire la identitatea celor care au organizat atacurile. O a doua revendicare a atentatelor de la Sharm El-Sheikh, venind din partea unei grupari necunoscute, "Mujahedinii Egiptului", a fost difuzata pe Internet si precizeaza numele celor cinci "martiri" care au comis atacurile. Mai mult, indeamna publicul sa nu creada "ce se spune in legatura cu o revendicare Al-Qaeda, Allah s-o aiba in paza".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.