Furtunile violente din Polonia, insotite de precipitatii abundente, au provocat noi inundatii in noaptea de joi spre vineri, in special in sudul tarii, unde sute de persoane au fost evacuate, potrivit Europe 1.

In orasul Sandomierz (sud-est), afectat grav si de primul val de inundatii din luna mai, unele diguri au cedat din nou, potrivit celulei locale de criza. In satul Klodne (sud), ploile au provocat alunecari de teren ce au distrus sau afectat grav aproximativ 20 de case, relateaza NewsIn.

In aceste conditii, peste 400 de persoane au fost evacuate, iar mai multe drumuri nationale din sudul tarii sunt impracticabile.

Si aproape doua treimi din teritoriul slovac este amenintat din nou de inundatii sau se afla deja sub ape. Cu exceptia sud-vestului, aproape toate celelalte regiuni din tara sunt afectate, in special partea de sud-est si de nord, anunta Radio Slovakia International.

Desi, in urma opririi ploilor in cursul zilei de miercuri, nivelele unor rauri si parauri s-a stabilizat, estul tarii se asteapta inca la o crestere a cotelor. Tot in estul tarii, in satele Fiľakovo si Vyšná Šebastová, doua persoane s-au inecat, iar o a treia este data disparuta. De asemenea, mii de persoane din tara au fost evacuate.

Si in Cehia au murit trei persoane din cauza inundatiilor. Astfel, cadavrul unui barbat inecat a fost gasit miercuri intr-un rau din Brno, a anuntat purtatorul de cuvant al pompierilor locali. Un altul a murit intr-un rau din Zlin, din aceeasi regiune, iar a treia victima este un tanar in varsta de 19 ani, a carui masina a fost lovita de un camion, pe o sosea inundata.

Ploile torentiale vor continua in zilele urmatoare in Cehia, in special in vestul tarii, avertizeaza meteorologii.

Aproximativ 2.000 de persoane din comunelor Paszto si Hasznos, din nordul Ungariei au fost evacuate din cauza inundatiilor si a ruperii unui dig de pe unul dintre raurile din regiune.

In Ungaria ploua practic de o luna, iar regiunile din nord si nord-est sunt inundate, aproape toate cursurile de apa iesind din matca. In luna mai au cazut intre 210 si 220 de milimetri de ploaie pe metru patrat, adica aproape cat intr-un an, potrivit meteorologilor. In nord-est s-a atins nivelul record de 273 de milimetri pe metru patrat.

Citeste si:
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră
VIDEO Inundații la metroul și...

Potrivit purtatorului de cuvant al serviciilor de interventie din tara, György Szentes, toate echipele sunt mobilizate pentru a consolida digurile din regiune.
"Am primit peste 1.600 de apeluri numai in ultimele 24 de ore pentru a pompa apa din case si subsoluri", a declarat el pentru un post de radio.
60 de sosele din nord-estul tarii au fost inchise circulatiei, iar 18 comune se afla izolate temporar.

In sud, in apropiere de frontiera sarba, copacii dintr-o padure de 20 de hectare au fost smulsi din radacini in urma inundatiilor, potrivit MTI.

Meteorologii au anuntat ca precipitatiile ar urma sa se opreasca la sfarsitul saptamanii.

90% din terenurile agricole din Croatia au fost inundate, iar zeci de familii au fost evacuate, anunta presa locala. Serviciile de urgenta, sustinute de unitati militare, instaleaza bariere de inundatii de-a lungul mai multor rauri.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Nici Austria nu a fost scutita de ploi torentiale, care au perturbat traficul feroviar, au blocat un punct de trecere a frontierei cu Germania si a dus la mobilizarea serviciilor de urgenta.

Morti, drumuri blocate, evacuari in urma inundatiilor din Cehia, Ungaria si Slovacia


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.