Politia din Luxembourg a anuntat ca presedintele francez Nicolas Sarkozy este fondator al unei companii care a administrat fonduri ilegale in valoare de zeci de milioane de euro.

Potrivit anchetei, Sarkozy ar fi fost implicat in dosarul vanzarii unor submarine franceze Pakistanului in 1994, ceea ce consolideaza suspiciunile anchetatorilor francezi, potrivit carora banii obtinuti din acest contract au finantat campania electorala din 1995 condusa de Sarkozy, atunci ministru al bugetului, relateaza The Times, potrivit NewsIn.

Doi judecatori francezi cred ca disputa dintre Franta si Pakistan privind comisioanele neplatite au determinat agenti pakistanezi sa arunce in aer un autocar care transporta muncitori angajati de o companie franceza pentru santierul de la Karachi. 14 persoane si-au pierdut viata in atacul din 2002, dintre care 11 francezi. Initial autoritatile au acuzat al-Qaida pentru atac.

Anul trecut, Sarkozy a respins acuzatiile potrivit carora banii destinati pentru comisioane secrete pentru intermediarii in vanzarea submarinelor au fost folositi pentru a finanta campania electorala a lui Edouard Balladur, din 1995.

Balladur, premier in perioada respectiva, a fost sustinut de Sarkozy in cursa impotriva lui Jacques Chirac, pe care a pierdut-o. Dupa ce Chirac a castigat, el a oprit platile de comisioane pentru submarine.

O ancheta parlamentara a stabilit ca santierele navale franceze DCN au platit peste 95 de milioane de euro intermediarilor pentru un acord privind submarinele. In perioada respectiva, astfel de comisioane nu erau ilegale in Franta, dar retro-comisioanele da.

Politia din Luxembourg, care a cooperat cu judecatorii francezi, a anuntat ca, in 1994, Sarkozy "a supervizat direct" infiintarea unei companii offshore in Luxembourg, numita Heine. Scopul acestei companii era sa directioneze platile secrete.

"In cele din urma, o parte dintre fondurile care au trecut prin Luembourg s-au intors in Franta, pentru a finanta campaniile politice franceze", se arata in raportul politiei.

Citeste si:
Sarkozy atrage atentia asupra unor noi posibile atacuri teroriste
Sarkozy atrage atentia asupra...

"In 1995, credem ca a existat o forma de retro-comisioane platite pentru campanii politice in Franta", se adauga in document.

"Subliniem ca Edouard era in 1995 candidat la alegerile prezidentiale impotriva lui Jacques Chirac si ca era sustinut de o parte din RPR (Rassemblement pour la Republique, formatiune gaullista - n.red.), inclusiv Nicolas Sarkozy"
, potrivit politiei.

Presedintele are imunitate judiciara cat timp se afla in functie. Presedintia franceza nu a comentat informatiile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.