Nava libiana sub pavilion sud-coreean M/V RIM, la bordul careia se afla si un cetatean roman, a fost eliberata de sub controlul piratilor somalezi, a confirmat Ministerul roman de Externe, care precizeaza ca marinarul roman este ranit usor.

Potrivit MAE, la bordul navei M/V RIM a avut loc o altercatie intre rapitori, soldata cu ranirea usoara a doi membri ai echipajului, inclusiv a marinarului roman. In prezent situatia in zona este sub control, adauga Ministerul de Externe, conform NewsIn.

Starea de sanatate a cetateanului roman este stabila si se fac demersuri pentru a acorda asistenta medicala necesara persoanelor ranitke.
Ministerul de Externe, prin intermediul Directiei Generale Afaceri Consulare, a monitorizat zilnic cazul si a mentinut un contact permanent cu firma proprietara a navei. Totodata, MAE a informat de fiecare data familia cetateanului roman in legatura cu evolutia situatiei.

De-a lungul timpului, MAE a intreprins toate demersurile diplomatice posibile avand ca obiectiv solutionarea situatiei cetateanului roman. Mentinerea integritatii fizice si sigurantei cetateanului roman sechestrat si gasirea mijloacelor necesare rezolvarii in bune conditii a situatiei de criza au fost si continua sa fie principalele preocupari ale MAE.

MAE a pastrat o discretie totala asupra cazului, tinand cont de faptul ca orice publicitate in astfel de cazuri poate fi nociva negocierilor purtate, existand riscul sa afecteze siguranta cetateanului roman rapit.

Forta navala a UE pentru combaterea pirateriei, NAVFORE, anuntase miercuri ca chipajul navei libiene sub pavilion sud-coreean M/V RIM, la bordul careia se afla si un marinar roman, a reusit sa preia controlul asupra vasului.


Potrivit lui Dorel Onaca, fost director al Agentiei Romane de Salvare pe Mare, romanul ar fi fost grav ranit in incidentul care a avut loc la sud-est de Garacad, in largul coastelor de nord ale Somaliei. “E ranit foarte grav, ii curge mult sange, glontul i-a lovit o artera. Speram sa reziste”, a declarat Onaca.

Nava de razboi SPS VICTORIA, aflata in apropiere, a fost trimisa imediat de comnadantul fortei navale a UE, Jan Thörnqvist, sa vina in ajutorul vasului M/V RIM, pentru a oferi asistenta medicala. Potrivit Australia.to, 9 somalezi au fost ucisi si alti sase pirati sunt tinuti ostatici de echipajul navei.

Citeste si:
Atacuri cu drone la graniță: alertă în Galați și Tulcea. MApN...
Atacuri cu drone la graniță:...

Marinarul roman impuscat miercuri de pirati in golful Aden a fost transpordat in cele din urma de un elicopter de pe fregata spaniola Victoria si va fi dus pe o nava de asistenta medicala, a mai declarat Onaca pentru corespondentul NewsIn.

Nava RIM a fost capturata de piratii somalezi, cu intreg echipajul, in luna februarie a acestui an. In luna martie, piratii somalezi care detin cargoul libian RIM, care navigheza sub pavilion nord-coreean, la bordul caruia se afla si un marinar roman, au cerut o rascumparare de trei milioane de euro pentru eliberare, amenintand ca in caz contrar vor executa echipajul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.