Fostul ministru columbian al apararii, Juan Manuel Santos, si fostul primar al Bogotei, Antanas Mockus, s-au clasat pe primele doua locuri in primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale si vor participa in 20 iunie la al doilea tur.

Potrivit rezultatelor de la 99% din sectiile de votate, Santos a obtinut 46,6% din sufragii, iar Mockus 21,5%.

Sondajele anuntasera o cursa stransa intre cei doi la alegerile de duminica, dar Santos, care a condus operatiuni ample impotriva gherilelor separatiste, a obtinut un numar dublu de voturi fata de Mockus, relateaza NewsIn, citand CNN.

Intr-un discurs rostit duminica, Santos a salutat conducerea presedintelui in exercitiu Alvaro Uribe si le-a cerut sustinatorilor tuturor taberelor politice sa se alature campaniei sale. "Guvernul meu va fi un guvern de incluziune. Va fi un guvern al tuturor columbienilor pentru toti columbienii, pentru munca si impotriva saraciei. Va fi un acord amplu, pentru a putea munci, munci si munci si mai mult", a declarat el.

La un miting organizat duminica seara, Mockus a indemnat la unitate si a spus ca este hotarat sa castige urmatorul tur de scrutin. "Impreuna putem transforma radical societatea. Stim sa violenta, lipsa de egalitate si coruptia nu sunt un destin. Sunt probleme pe care le putem depasi", a spus el.

Votul s-a derulat in mare fara incidente, desi un oficial guvernamental a afirmat ca au existat ciocniri izolate intre militari si grupurile armate din interiorul tarii. Un soldat si-a pierdut viata in violente, a declarat ministrul justitiei si de interne, Fabio Valencia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.