Picatura chinezeasca s-a transformat intr-o viitura uriasa. Valul expansiunii chineze matura industrii intregi. UE si SUA cauta un compromis politic pentru a domoli efectele invaziei asiatice. Romania poate sta cel mai bine la adapost doar sub umbrela Uniunii Europene.

Cea mai mare crestere economica din lume: 9,5%! Timp de 26 de ani, economia chinezeasca a crescut constant, fara intrerupere, cu 9,5%! (Sursa: "Financial Times", 2005). Investitiile straine in zona urbana au crescut cu procente ametitoare: de la 27 la 50%. Exporturile chinezesti au sarit cu 30% mai mult decit in aceeasi perioada a anului trecut.

Cu o politica economica agresiva si cu un sistem de protectia muncii extrem de permisiv, cel mai mare rezervor de mina de lucru din lume domina piata de manufactura. 400 din cele 500 cele mai mari companii din lume au afaceri in China.

Expansiune si represiune

Ritmul trepidant al dezvoltarii tuturor ramurilor economiei chineze a luat prin surprindere pe toata lumea. Constructiile de automobile, de componente de calculator, de mase plastice, de textile au procente de crestere uluitoare. China are a doua piata de Internet din lume, dupa SUA, cu peste 125 de milioane de utilizatori. In doi ani, cea mai mare companie de servicii pe Internet, Sina, va depasi gigantii americani Yahoo! si Google. O piata de 1,3 miliarde de consumatori atrage ca un magnet toate multinationalele. Acestia au acceptat sa se supuna cenzurii guvernului chinez numai sa fie pe piata. Potrivit Amnesty International, China are un sistem politic represiv, in care drepturile omului nu sint respectate.

Inarmare pentru o interventie pasnica

Eforturile militare ale Chinei din ultimii ani au produs ingrijorare la Casa Alba. Fondurile alocate pentru programul spatial si cel nuclear nu sint cunoscute. China testeaza o racheta "greu de neutralizat", dupa spusele Pentagonului, iar Uniunea Europeana este pregatita sa ridice embargoul si sa vinda Chinei arme si tehnologie de ultima generatie.

China a declarat raspicat ca o interventie armata este iminenta, daca taiwanezii isi vor declara independenta. SUA se opun oricarei unificari. Conflictul de interese dintre China si SUA este evident: pe linga insula este culoarul prin care trec 80% din transportul maritim din zona.

Parteneriatul cu Rusia

Dezvoltarea sistemului spatial si nevoia de resurse energetice au strins relatiile dintre China si Rusia. China va investi peste 25 de miliarde de dolari intr-un joint-venture energetic cu Rusia, care este deja cel mai mare producator de petrol din lume, nemembru OPEC . In 25 de ani, China si India vor consuma de doua ori mai mult petrol decit SUA: 60 de milioane de barili pe zi.

In aceasta ecuatie, Romania nu are de ales. Umbrela UE este singura capabila sa tina fata concurentei chineze.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.