Fostul presedinte irakian Saddam Hussein a fost audiat, joi, de un judecator de instructie, in legatura cu crimele impotriva kurzilor siiti, de la inceputul anilor ‘80. Postul de televiziune al-Arabiya a difuzat o caseta cu inregistrarea sedintei.

Saddam Hussein apare imbracat intr-un costum gri si camasa alba, iar atitudinea sa este sfidatoare la adresa judecatorului, care pare stinjenit. In inregistrare, fostul presedinte irakian acuza actualul guvern ca este "marioneta americanilor". "Sint detinut de noul guvern, care a fost numit de americani", spune el, inainte ca judecatorul sa il intrerupa, precizind: "Am fost ales de poporul irakian". Apostrofat de inculpat, care spune: "Trebuie sa vorbiti independent, fie in fata mea, fie in fata altora, straini sau irakieni", magistratul raspunde: "Sintem un tribunal independent, nu apartinem nimanui".

Inculpat pentru masacru

Duminica, Saddam Hussein a fost inculpat pentru masacrul de la Dujail, care s-a soldat cu moartea a 143 de siiti, in 1982. El este acuzat ca a ordonat uciderea siitilor din localitate, in urma unui atentat esuat asupra sa, produs intr-un sat situat la nord-est de Bagdad. Joi, Saddam a fost chestionat cu privire la exproprierea, executarea, deportarea si inchiderea, la inceputul anilor ‘80, a populatiei failis, care reprezenta aproximativ 2% din populatia kurda, pe care dictatorul o suspecta ca intretine legaturi cu Teheranul. Ministrul de Externe iranian, Khamal Kharrazi, i-a cerut duminica omologului sau irakian, Hoshyar Zebari, ca Saddam sa raspunda pentru crimele comise impotriva Republicii Islamice Iran.

Saddam si acolitii au fost audiati

In acelasi caz vor mai fi inculpati fratele vitreg al presedintelui destituit, Barzan Ibrahim Hassan, fostul sef al politiei secrete, precum si fostul vicepresedinte Taha Yassin Ramadan, un fost judecator, Awad Badar al-Bender si alti demnitari ai fostului regim. Procesul lui Saddam ar putea demara la inceputul lunii septembrie.

Pe caseta difuzata de al-Arabiya, acesta poate fi vazut protestind fata de faptul ca nu i s-a permis sa isi vada avocatul. "Cum este posibil ca un avocat sa nu isi vada clientul inainte de audiere si sa nu fie informat in legatura cu o sedinta de interogatoriu?", intreaba el. Guvernul irakian a anuntat ca impotriva lui Saddam Hussein vor exista 12 capete de acuzare, desi numarul acestora s-ar fi putut ridica la 500. In cazul in care va fi gasit vinovat, fostul dictator risca pedeapsa cu moartea.

Fondurile nepotilor lui Saddam, inghetate de SUA

Statele Unite au inghetat joi toate bunurile si fondurile din SUA a sase nepoti ai fostului lider irakian, pe care i-au acuzat ca finanteaza insurgenta. "Aceasta actiune vizeaza tranzactiile financiare ale membrilor fostului regim irakian care sprijina atacurile impotriva fortelor coalitiei si a poporului irakian", a declarat intr-un comunicat Stuart Levey, subsecretar de stat din Ministerul american al Finantelor.

Guvernul american dispune de informatii potrivit carora patru dintre acestia sprijina grupuri de rebeli care comit atentate impotriva fortelor coalitiei si a cetatenilor irakieni, se mentioneaza in document. Ministerul american al Finantelor a anuntat ca a transmis numele acestor persoane Natiunilor Unite. O rezolutie a ONU impune statelor membre sa identifice, sa inghete si sa verse intr-un cont pentru dezvoltare fondurile membrilor fostului regim irakian si ale apropiatilor lor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.