Fortele militare si de politie irakiene sunt departe de a-si putea asuma misiunile de lupta impotriva insurgentilor, se arata intr-un document declasificat, care exprima evaluarile generalului Peter Pace, presedintele desemnat al Statului Major Intrunit al armatei americane.

Potrivit raportului, nu mai putin de jumatate din noile efective ale politiei (care insumeaza in total 94.000 de oameni) sunt inca in curs de constituire, neputand indeplini sarcinile de asigurare a securitatii interne care le incumba. Cealalta jumatate este "partial capabila" sa duca la capat operatiunile de combatere a insurgentilor, si aceasta numai cu sprijin american.

Situatia este valabila si in ce priveste doua treimi din noile batalioane militare irakiene, care cuprind 78.000 de oameni. In comentariile sale pe marginea documentului, presa americana atrage atentia asupra declaratiilor anterioare ale presedintelui Bush, in sensul ca SUA isi vor retrage trupele numai in momentul cand fortele irakiene vor fi in masura sa faca singure fata atacurilor insurgentilor. Or, dat fiind starea de pregatire cu totul nesatisfacatoare a acestor forte, inseamna ca data retragerii va fi amanata sine die.

Pe de alta parte, un editorial din New York Times se face ecoul ingrijorarii fata de prevederile proiectului noii constitutii irakiene. Una din justificarile interventiei militare in Irak a fost aceea de a se da posibilitate cetatenilor irakieni, apasati de jugul unei dictaturi brutale, sa beneficieze de drepturile si libertatile democratice. Or, scrie ziarul, ceea ce se petrece acum din acest punct de vedere in Irak este profund descurajator. Inspaimantatoare sunt, mai ales, perspectivele pentru femeile irakiene. Asa cum se prevede in proiect, drepturile femeilor vor fi date inapoi cu zeci de ani. Intr-adevar, la cererea grupurilor religioase siite, in problemele de familie vor fi reintroduse preceptele legii coranice Sharia, care reprezinta autoritatea suprema in materie de casatorie, divort si mostenire.

Femeile nu vor mai avea, astfel, dreptul de a-si spune cuvantul in privinta propriei casatorii, vor fi la cheremul sotilor, care oricand se vor putea lepada de ele, ca sotii, printr-o simpla declaratie, si nici nu se vor bucura de drepturi egale cu barbatii la impartirea mostenirii. In plus, vor fi ridicate bariere in calea casatoriei intre membrii apartinand celor doua curente religioase, siiti majoritari si sunnitii minoritari.

De asemenea, drepturile sunnitilor vor fi ciuntite, pe motiv ca s-au bucurat pe vremea lui Saddam de o pozitie privilegiata. Daca aceste prevederi nu vor fi radical revizuite, acele libertati personale fundamentale care au supravietuit regimului lui Saddam vor fi spulberate de un guvern sponsorizat si protejat de SUA, scrie New York Times. "Este aceasta libertatea despre care presedintele Bush afirma ca ar fi in mars in Orientul Mijlociu? Este acesta exemplul pe care America spera sa il ofere altor state din regiune? Pentru asa ceva mor soldatii americani in Irak?", se intreaba editorialul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.