Incidentele violente din Marea Britanie au afectat mersul bursei londoneze, iar analistii se intreaba daca astfel de evolutii pot afecta pe termen lung cresterea economica pe care se bazeaza guvernul premierului Tony Blair.

Indicele bursei din Londra a pierdut aproape o zecime de procent vineri. O evolutie care arata ca investitorii au inca incredere in capacitatea economiei britanice de a rezista tensiunii provocate de atentatele teroriste.

Dupa cum arata insa unii analisti, daca atacurile inceteaza sa mai fie incidente izolate si se transforma intr-un factor permanent de presiune asupra infrastructurii londoneze, lucrurile se pot schimba in rau.

In primul rand ar putea fi lovite companiile de turism care sunt orientate catre destinatiile interne din Marea Britanie.

Deja exista semnale ca strainii care doreau sa vina sa viziteze Londra, fie in scop turistic, fie de afaceri, isi reconsidera planurile. Patronatul din turism a avertizat ca impactul negativ al ultimelor evenimente va afecta acest sector pe termen lung.

Pe de alta parte, companiile turism orientate pe vanzarea de pachete turistice in strainatate ar putea profita de pe urma celor care vor sa se indeparteze, chiar si temporar, de tensiunea din capitala britanica.
Tot ca efect imediat, ar putea fi afectat in mod negativ mersul actiunilor companiilor din industria aviatica si din cea a asigurarilor.

Faptul ca centrul Londrei este afectat de alerte teroriste poate avea apoi un impact serios asupra comertului. Persoanele care locuiesc in suburbii se vor orienta catre centrele comerciale de cartier si vor ocoli arterele cu magazine din centru.

In primele zile dupa primul val de atentate, pe 7 iulie, volumul vanzatilor a scazut cu 30 la suta, revenind insa ulterior la un nivel satisfacator. Evolutia de atunci a demonstrat capacitatea londonezilor de a face fata presiunii.

Experienta arata ca vanzarile din New York, dupa 11 septembrie, au revenit la un nivel similar celui de dinainte de atentate la circa sase luni dupa incidente.

Ultimele evenimente din Londra survin intr-un moment in care s-a anuntat ca econbomia britanica a crescut mai lent decat era estimat, cu doar 1,7 procente pe an. Cifra este insa oricum mai buna decat in Europa continentala, unde economia da semne de stagnare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.