Exprimandu-si intelegerea fata de ingrijorarile cetatenilor, dar si ale unor politicieni, referitoare la faptul ca organizarea unui scrutin legislativ anticipat ar fi inutil si chiar neconstitutional, dar accentuand ca un astfel de gest este cel mai potrivit pentru tara la momentul actual, presedintele Republicii Federale, Horst Kohler a decis sa dizolve Bundestagul (camera inferioara a parlamentului), in vederea organizarii unor noi alegeri parlamentare pe 18 septembrie.

Parlamentul de la Berlin traieste un moment important, fiind pentru a treia oara in istoria Germaniei de dupa cel de-al doilea razboi mondial cand seful statului dizolva Bundestagul. Horst Kohler a apreciat ca tara se afla intr-o "situatie critica, fara precedent", in special din cauza milioanelor de someri, fiind "nevoie de un guvern capabil sa-si urmareasca obiectivele cu perseverenta si energie", care "trebuie sa poata conta pe o majoritate fiabila si operationala".

La data de 1 iulie, cancelarul Gerhard Schroder s-a prezentat in fata parlamentului pentru un vot de incredere, in urma infrangerilor usturatoare suferite de Partidul Social Democrat pe care il reprezinta, in alegerile regionale. Cum seful executivului de la Berlin a obtinut, conform vointei proprii, votul negativ al deputatilor, mai avea nevoie doar de aprobarea Curtii Constitutionale si a presedintelui tarii.

Schroder s-a grabit sa salute decizia sefului statului si si-a anuntat participarea la scrutinul din septembrie, pentru a reafirma "necesitatea" politicii sale de reforme, indispensabila pentru mentinerea "echilibrului social". Insa, cum majoritatea cetatenilor sunt in favoarea anticipatelor, dar, in special, sustinatori ai opozitiei crestin-democrate-sociale, in urma anticipatelor este foarte posibil ca, pentru prima data in istoria federala, functia de cancelar sa ii revina unei femei, liderului CDU, Angela Merkel.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.