Saptamana trecuta, Belgia a devenit prima tara din Europa care a interzis purtarea valului islamic in spatiile publice. Stirea a facut inconjurul lumii si a dat nastere unor aprige discutii pe seama drepturilor omului si a libertatilor religioase.

Dar, in ce masura se poate vorbi despre libertate atunci cand ne gandim la burka si la niqab, aceste costumatii destinate femeilor, specifice culturii fundamentaliste islamice si care transforma femeile in “umbre” pe intreg parcursul vietii lor?

Valul integral a fost condamnat de politicienii europeni, atat de dreapta cat si se stanga, care il considera o incalcare a demnitatii femeii, dar si un risc pentru securitate in scoli, banci si cladiri guvernamentale. De multe ori, intentiile teroriste au putut fi mai usor ascunse prin intermediul acestor vestimentatii. In Europa, nu rare au fost cazurile in care burka si niqab-ul au fost folosite de criminali musulmani pentru a-si ascunde identitatea in timpul jafurilor si crimelor.

Exista deja discutii ca niqab-ul (vesmantul islamic care lasa descoperiti doar ochii femeii) si burka (vesmantul islamic care le obliga pe femei sa se acopere din cap pana in picioare, putand sa respire si sa vada doar cu ajutorul unei panze mai subtiri care le acopera fetele), sa fie interzise in toata Europa. [Sarkozy, impotriva valului islamic]

Burqa in Europa si provincialismul presei romanesti

Pe de alta parte, in lumea islamica problema a luat o turnura chiar isterica, pentru ca liderii spirituali islamici au gasit vinovatii pentru cutremurele si catastrofele naturale din ultima perioada, si anume femeile care nu respecta codul vestimentar. Astfel, in Iran, femeile bronzate risca inchisoarea, scrie Garbo.ro citand site-ul Care2.com.

Burka are originea in tarile arabe in perioada preislamica si este folosita de cei mai fundamentalistiCe femeie ar alege sa poarte burka? dintre musulmani pentru a-si ascunde nevestele de privirile indiscrete ale trecatorilor. Coranul impune “modestia” vestimentara, iar burka, chiar daca isi are originea in obiceiurile tribale arabe preislamice si nu in Coran, este impusa femeilor din zonele controlate de islamisti radicali in Orientul Mijlociu, obicei ce a ajuns prin imigratie si in marile orase occidentale, explica site-ul de analiza politica internationala, Patrupedbun.ro.

Citeste si:
Austria interzice valul islamic in public
Austria interzice valul...

Ce femeie ar alege sa poarte burqa? Mai multe detalii despre aces subiect cititi pe Garbo.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.