Berlusconi si-a asumat a doua oara raspunderea in parlament pentru reforma justitiei, deschizand drumul grevei generale a magistratilor

Italia se afla din nou in pragul unei greve generale a magistratilor din cauza propunerilor privind reformarea sistemului judiciar formulate de guvernul premierului Silvio Berlusconi - o poveste politico-institutionala mai veche la Roma, care are insa multe corespondente, dar si deosebiri, cu evenimente recente din Romania.

Scenariul, etapele scandalului si mobilurile oficiale ale reformei seamana ca doua picaturi de apa. Motivatiile dar, mai ales, calendarul electoral sunt diferite.

A doua asumare a raspunderii

Executivul Berlusconi si-a asumat in aceasta saptamana pentru a doua oara raspunderea in parlament pe legile de reformare a celei de-a treia puteri in stat, dupa ce in decembrie presedintele Carlo Azeglio Ciampi - in Italia, omul insarcinat cu apararea Constitutiei - a respins prima propunere legislativa, considerand ca patru dintre articolele acesteia incalca Legea fundamentala.

Fara sa opereze modificari notabile, Berlusconi a impus miercuri din nou legea in parlament, obligand astfel magistratii sa aleaga definitiv intre statutul de procuror si cel de judecator si sa renunte la afilierile politice. Pachetul legislativ reduce, de asemenea, prerogativele organismului de autoguvernare a breslei asupra carierei magistratilor, intarind puterile ministrului de justitie.

In replica, magistratii au acuzat un atac asupra independentei justitiei si au anuntat ca vor intra in cea de-a patra greva generala din ultimii trei ani. Opozitia de stanga, condusa de Romano Prodi, fostul presedinte al Comisiei Europene, ii sustine cu fervoare pe magistrati.

Motivatii diferite

Motivele pentru reforma invocate de Berlusconi sunt profesionalizarea si eficientizarea justitiei din Peninsula, unde procesele, fie ele penale sau civile, dureaza mult prea mult.

Magistratii spun insa ca propunerile guvernului nu vor rezolva nici pe departe aceste aspecte, ci vor oferi ministrului justitiei parghii disciplinare prin care se vor putea face presiuni politice. Adversarii unicului premier din Europa inculpat, in timpul mandatului, in procese de coruptie, sunt si mai radicali. Ei afirma ca liderul de la Roma vrea sa-si rezolve problemele pe care le are cu justitia inainte de scrutinul de anul viitor, la care ar putea pierde puterea.
In ultimele sondaje de opinie, coalitia de stanga, condusa de Prodi, are doua procente avans in fata dreptei lui Berlusconi.

Lipsa de credibilitate

Chiar daca reforma justitiei italiene pare necesara, premierul Silvio Berlusconi va avea in continuare multe probleme in incercarea de a o impune. Si asta pentru ca a devenit politician dupa o controversata cariera in afaceri, care, pe langa averea fabuloasa, i-a adus si acuzatii de coruptie. In momentul inculparilor, Berlusconi, devenit deja premier, a acuzat judecatorii ca il persecuta pentru ca au simpatii politice de stanga. Mai mult, el a incercat sa scape de procese propunand, fara succes, legi care ii ofereau imunitate in fata justitiei.

Imunitatea pentru demnitari a fost eliminata din legislatia italiana in timpul marii campanii anticoruptie, care la inceputul anilor ,90 a curatat considerabil viata politica de la Roma.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.