Procuratura militara cerceteaza contractul incheiat de seful diplomatiei cu o firma israeliana

Ministrul bulgar inca in exercitiu al Afacerilor Externe, Solomon Pasi, si cel al Finantelor, Milen Velcev, au fost acuzati de spionaj de catre procuratura militara din cauza afacerii pe care Ministerul de Externe al Bulgariei a incheiat-o cu firma israeliana "Gilad", prin intermediul careia trebuia sa se creeze un centru de comunicatii diplomatic bulgar in Israel.

Procurorul general Nikola Filcev a declansat ancheta pe baza unor informatii publicate in ziarul "Zemia", care sustine ca, pe 20 iunie 2004, ministrul de Externe Solomon Pasi a ordonat incheierea unui contract cu firma israeliana "Gilad" pentru realizarea unui proiect de comunicare prin satelit intre minister si cele 37 de reprezentante bulgare din strainatate. Secretarul general al Politiei, Boiko Borisov, spune ca in realizarea afacerii, in valoare de 10 milioane de leva (5 milioane de euro), s-au comis o serie de greseli care ar putea aduce atingere sigurantei nationale. Una dintre ele ar fi faptul ca terminalul care prelucreaza informatia ce reprezinta secret de stat se afla in Israel.

Asta inseamna ca serviciile speciale din aceasta tara pot asculta convorbirile telefonice pe care Sofia le are cu misiunile diplomatice bulgare din Bruxelles, Berna, Paris, Londra, Madrid, Lisabona, Roma, Ankara, Atena, Skopje, Bucuresti, Belgrad, Kiev, Budapesta si cu alte 20 de misiuni din intreaga lume, scrie ziarul "Zemia". Borisov afirma ca acest contract nu a fost aprobat in prealabil de catre Serviciul de Siguranta Nationala. "Afacerea este corecta si a fost incheiata in conformitate cu Legea comenzilor obstesti", a declarat Pasi.

In schimb, Velcev a declarat ca nu stie despre ce este vorba. Presa bulgara mai scrie ca imediat dupa ce au inceput negocierile tripartite pentru formarea unui guvern de coalitie intre Partidul Socialist Bulgar, Miscarea Nationala Simeon al II-lea si Miscarea pentru Drepturi si Libertati, procuratura a initiat o actiune spontana de verificare a fostilor guvernanti.

Procurorii au impiedicat schimbul unui fost teren militar, din apropierea Aeroportului "Bojuriste", cu apartamente apartinand Ministerului Apararii, precum si incheierea unei afaceri cu compania britanica "45 West" de construire a unui hotel de cinci stele pe un teren care apartine statului, din centrul Sofiei. Analistii politici bulgari au remarcat ca procuratura a avut la dispozitie patru ani pentru a observa aceste nereguli si ca, de fapt, totul se invarteste in jurul problemei politice de formare a noii coalitii de guvernare a Bulgariei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.