SRI si Federal Air Marshals au incheiat un memorandum prin care ofiteri romani sub acoperire vor urca inarmati la bordul viitoarelor curse TAROM cu destinatia SUA. Aceasta reprezinta una dintre conditiile ce trebuie indeplinite de Romania pentru ridicarea vizelor americane.

"Prin dislocarea acestor ofiteri de securitate de catre autoritatile americane si cele romane putem preveni si contracara intr-un mod adecvat riscul unor atentate teroriste, a unor incidente de amploare la bordul avioanelor si putem diminua vulnerabilitatile de securitate pentru aeronavele aviatiei civile aflate in zbor", a declarat directorul SRI, George Maior, conform NewsIn.

"Exista un numar de cerinte pentru intrarea Romaniei in programul Visa Waver si printre acestea se numara emiterea de pasapoarte electronice, raportarea actelor pierdute sau furate catre Interpol, asigurarea unei sigurante crescute a documentelor de calatorie, plasarea ofiterilor de securitate la bordul curselor aeriene. Desigur, conditia pe care o indepliniti astazi este una dintre numeroasele conditii", a declarat luni, la ceremonia de semnare a acestui memorandum, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein.

A fost introdus noul sistem electronic de solicitare a vizei pentru SUA

In ceea ce priveste controlul (PSA) la aeroport, directorul SRI a precizat ca acest memorandum de intelegere nu se refera la modificarea etapelor si normelor de verificare check-in, el desfasurandu-se in Romania ca si pana acum.

Persoanele refuzate pentru viza americana, sfatuite sa nu o mai ceara

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti a reamintit ca, dupa atentatele din 11 septembrie 2001, Guvernul SUA a extins programul Air Marshals, iar numarul ofiterilor aflati la bordul curselor aeriene "a crescut exponential" si astfel a crescut si securitatea pasagerilor. Inainte de atentate existau doar cateva zeci de ofiteri la bordul curselor aeriene, a aratat Gitenstein.

Mark Gitenstein a mai spus ca Memorandumul semnat luni va consolida si mai mult relatia stransa in domeniul securitatii dintre Romania si SUA si va imbunatati capacitatea Statelor Unite de a raspunde amenintarilor la adresa securitatii aviatice.

Citeste si:
Eduard Hellvig și-a anunțat demisia din funcția de șef al SRI
Eduard Hellvig și-a anunțat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.