Reporteres Sans Frontieres a facut public, luni, cu ocazia Zilei Libertatii Presei, un clasament al personalitatilor si institutiilor din lume care incalca grav libertatea presei, pe lista aflandu-se 40 de politicieni, lideri religiosi sau organizatii criminale care trateaza presa ca pe un inamic.

Reporteres Sans Frontieres a facut public, luni, cu ocazia Zilei Libertatii Presei, un clasament al personalitatilor si institutiilor din lume care incalca grav libertatea presei, pe lista aflandu-se 40 de politicieni, lideri religiosi sau organizatii criminale care trateaza presa ca pe un inamic. [Jurnalistii din intreaga lume sarbatoresc Ziua Mondiala a Libertatii Presei]

Pe lista Reporteres Sans Frontieres se afla militia din Filipine, liderul taliban Mullah Omar si presedintele cecen Ramzan Kadyrov. Potrivit raportului, in America Latina exista patru amenintari majore la adresa jurnalistilor - traficantii de droguri, dictatura cubaneza, FARC (Revolutionary Armed Forces of Colombia) si gruparile paramilitare, relateaza NewsIn.

In Africa politia nigeriana condusa de Ogbonna Onovo a devenit sursa principala de abuzuri impotriva presei, politistii fiind incurajati sa foloseasca forta la adresa jurnalistilor, pentru ca sa nu existe martori la operatiunile lor.

In Irak, jurnalistii se confrunta cu pericole care apar din conflictele de la fata locului, dar situatia se imbunatateste usor si violenta afecteaza populatia in general, nu doar jurnalistii.

In Golful Persic presedintele din Yemen Ali Abdulah Saleh reprezinta o amenintare majora. Autoritatile din Yemen au creat un tribunal special pentru "jignirile" presei, hartuiesc jurnalistii si ii dau in judecata pentru a limita acoperirea mediatica a razboiului dintre nordul si sudul tarii.

Militia din Filipine se afla in fruntea listei Reporteres sans Frontieres, dupa ce acestia au masacrat 50 de oameni, din care 30 de jurnalisti, in noiembrie 2009.

Liderul taliban Mullah Omar, a carui influenta se intinde in Pakistan si Afganistan, se afla de asemenea pe lista deoarece in incercarea sa de a controla acoperirea mediatica a atacat de 40 de ori jurnalistii in 2009.

Citeste si:
Alerta pentru Romania: Libertatea presei tot mai ingradita!
Alerta pentru Romania:...

Romania se afla pe locul 50 din 175 in ceea ce priveste libertatea presei in 2009, potrivit clasamentului intocmit de Reporteres Sans Frontieres. "Mostenirea fostei ere comuniste nu a disparut complet din anumite cercuri ale clasei conducatoare, care persista sa vada presa ca mijloc de transmitere a informatiilor oficiale", scrie Reporteres sans Frontieres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.